Kan sende favorittlaget mot nedrykk

Sarpsborg-keeper Gudmund Kongshavn var Brann-fan som liten og drømmer fortsatt om spill for rødtrøyene. I kveld kan han sende laget enda nærmere 1. divisjon. – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å gjøre det vanskelig for dem, sier bergenseren. Følg skjebnekampen direkte her fra klokken 19.00!

Gudmund Kongshavn

VIL HJEM: Sarpsborg-keeper Gudmund Kongshavn i fullt strekk på Lerkendal tidligere i år. Fredag kveld skal bergenseren hindre Brann i å ta poeng hjemme i Bergen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsklubben Brann er i dyp sportslig krise og har for alvor kniven på strupen foran kveldens hjemmekamp mot Sarpsborg 08 på Brann Stadion. Bergens stolthet ligger på direkte nedrykk, hele ti poeng bak gjestene fra Østfold.

Rikard Norling

I HARDT VÆR: Brann-trener Rikard Norling opplever sin tøffeste tid som Brann-trener.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Trente med Brann i 2007

Mannen som skal hindre Marcus Pedersen & co. i å ta sårt tiltrengte poeng i kveld, er født og oppvokst i Bergen. Gudmund Kongshavn legger heller ikke skjul på at Bergen og Brann har en spesiell plass i hans hjerte.

– Jeg var ivrig Brann-supporter i oppveksten, så kampene i Bergen er litt utenom det vanlige for meg. Det å spille på Brann Stadion er veldig spesielt for meg og noe jeg veldig gjerne ville da jeg var liten, sier den 23 år gamle keeperen til NRK.

I gullsesongen 2007 trente Kongshavn med Brann 2, men det ble aldri noen kontrakt med favorittklubben. Håkon Opdal var da lagets ubestridte førstekeeper, og Brann hadde både Kenneth Udjus og juniorkeeper Jørgen Mohus i bakhånd.

– Den gangen satset ikke Brann så veldig hardt på juniorene. Dessuten var Jørgen Mohus mye bedre enn meg. Jeg var ikke så veldig god da. Det var først da vi flytte til Oslo og jeg begynte i Vålerenga at jeg bestemte meg for å satse skikkelig, sier Kongshavn.

Gudmund Kongshavn feirer scoring mot Viking

SCORET MOT VIKING: Kongshavn headet seg inn i Klanens hjerter da han scoret og utliknet på overtid mot Viking i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vil hjem til Bergen

Bergenseren er klar på at han ikke har flyttet østover for godt. Spørsmålet er ikke om han skal flytte hjem til Bergen, men når.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg har lyst å bo i Bergen igjen. Det hadde vært moro å spille for Brann en eller annen gang. Når man har vokst opp i en by, har man ganske mange bånd til den byen. Men det er ikke det jeg har i hodet nå. I kveld skal jeg gjøre mitt ytterste for å gjøre det vanskelig for Brann, sier han.

Dersom Kongshavn gjør jobben sin godt, sender han Rikard Norling & co. et stort skritt nærmere i retning avgrunnen. Skulle Sogndal i tillegg vinne borte mot Sandnes Ulf, ser det virkelig mørkt ut for bergenserne.

Så spørs det om spill i 1. divisjon vil være attraktivt for 23-åringen, om det skulle bli aktuelt. Brann-keeper Piotr Leciejewski har aldri lagt skjul på at han har ambisjoner om å bli proff, og det virker lite sannsynlig at polakken blir med klubben ned dersom det blir nedrykk.

Azar Karadas

KRISE: Erlend Hanstveit og Azar Karadas har hatt mange tunge stunder den siste tiden. I kveld håper de på tre poeng.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Syns synd på Brann

– Hva kan Brann vente seg mot Sarpsborg i kveld?

– Mann for mann er vi et bedre lag, og vi er et mer spillende lag enn dem. Hvis vi klarer å spille slik vi vil, blir det mange skuffede bergensere i kveld.

– Syns du synd på Brann, med tanke på situasjonen de er kommet i?

– Ja, jeg gjør det. Jeg har sett de fleste kampene deres i år, og de har virkelig hatt mye uflaks. Stang ut, tverrligger ut og selvmål. De har fått hele pakken. Brann hører hjemme helt der oppe, og jeg håper virkelig de klarer å berge plassen.

– Men det er ikke i dag de skal vinne. Det får holde med tre poeng i de tre aller siste kampene, smiler Sarpsborg-keeperen, som er på utlån fra Vålerenga.

19-åring inn i troppen

Siste gang lagene møttes, i første serierunde, vant Sarpsborg 3–0 hjemme i Østfold. Foran kampen i kveld må Brann klare seg uten langtidsskadde Vadim Demidov og Markus Jonsson, samt Daniel Mojsov, som soner karantene.

Brann-trener Rikard Norling har tatt med nysigneringen Fredrik Heggland (19) i den 18 mann store troppen til kveldens kamp, mens assistenttrener Hassan El Fakiri ikke har fått plass.