Hopp til innhold

Jakter etter mineraler til flere milliarder

Et selskap mener å ha funnet kvarts for flere titalls milliarder kroner ved Årsnes i Kvinnherad.

Prøveboring i en bratt li over Hardangerfjorden. Kvartsprøver. Geolog viser frem kvartsårer i fjellet. Nordic Mining på kontoret. Naturbilder.

SE VIDEO: I et fjell langs Hardangerfjorden kan en av verdens beste kvartsforekomster ligge skjult.

– Det viser seg at kvartsen her kan prosesseres og bli super ren, det vil si at den kan konkurrere med de høyeste kvartsforekomstene i verden, sier geolog Kristian Drivenes.

Det er selskapet Nordic Mining som mener å ha funnet mineralene som er verdt flere milliarder kroner ved Årsnes i Kvinnherad.

Leter etter kvarts til flere millioner

Geolog Kristian Drivenes forteller at det er et unikt funn.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

LES OGSÅ: Statoil dropper milliardoppgradering av Mongstad-anlegget

I en måned har selskapet jobbet i liene over fjorden for å stadfeste det de tror er store verdier. Kvartsen kan blant annet nyttes til elektronikk, optikk og solceller.

– Det viser seg at kvartsen her kan prosesseres og bli superren, det vil si at den kan konkurrere med de høyeste kvartsforekomstene i verden, sier geologen.

Flere millioner

Anslaget er at det er minst to millioner tonn utvinnbar kvarts i Kvinnherad. Det er verdier for flere titalls milliarder kroner. Selskapet som står bak prosjektet er forberedt på protester.

– Alle slike prosjekter vil helt sikkert ha diskusjoner rundt seg. Det er et lite prosjekt og så langt er det veldig positive holdninger rundt å skape flere arbeidsplasser, sier sjef i Nordic Mining, Iver Fossum.

Ivar Fossum

Sjef i Nordic Mining, Iver Fossum er forberedt på protester.

Foto: Eldgrim Fossheim / NRK

Selskapet har også omstridte planer om sjødeponi ved Førdefjorden, noe som har skapt konflikt. De kan ikke si hvor stort inngrepet kommer til å bli.

– Det er altfor tidlig å si hvor stort inngrepet vil være, nå skal vi først lære forekomsten å kjenne. Så får vi ta de valgene etter hvert som vi går forover, sier Fossum.

Positive til prosjektet

I Kvinnherad er det få som vet mye om planene for prosjektet, men kommunen er positive til en gruve.

– Kommunen er interessert i arbeidsplasser og er villig til å akseptere ganske mye. Men vi skal høre på synspunktene til folk som bor i dette området, sier ordfører i Kvinnherad kommune, Synnøve Solbakken.

Nytt eventyr

Det kan bli et nytt industrieventyr ved fjorden, samtidig en ny strid om verdiene i naturen. geologen som jobber i området er trygg på at området er unikt.

– Det er unikt å finne såpass rent kvarts i så store kvantum, sier geolog Kristian Drivenes.