Hopp til innhold

Irene har håndmalt 10.000 livbøyer

LAKSEVÅG (NRK): Irene Minde (52) har malt en fjerdedel av landets Tryg-bøyer. – Hun gjør en livsviktig jobb, skryter Redningsselskapet.

I mer enn ti år har Irene Minde malt de rødhvite redningsbøyene til forsikringsselskapet Tryg.

MALERMESTER: Slik har Irene Minde (52) sittet i over ti år. På den tiden har hun malt nærmere 10.000 livredningsbøyer for hånd. Redningsselskapet skryter av innsatsen og slår fast at hun har reddet mange liv.

I mer enn ti år har Irene Minde fra Arna i Bergen malt de rødhvite redningsbøyene til forsikringsselskapet Tryg.

– Av og til blir jeg litt lei, men da tar jeg meg en pause, forteller Irene til NRK.

Denne damen gjør en fantastisk jobb og er med på å gjøre Norge tryggere.

Frode Pedersen, Redningsselskapet

Malt i elleve år

52-åringen fra Arna er ansatt i den vernede bedriften Grønneviken AS i Bergen. I 30 år har hun pendlet med buss og tog for å jobbe sju timers arbeidsdag. I Grønneviken er det rom for dem som trenger en tilpasset arbeidshverdag.

Siden 2004 har Irene malt sorte logoer på de halvferdige bøyene, for så å montere håndtak og tau. Redningsbøyene er plassert på badestrender, brygger og fritidsområder over hele landet.

Det er én ting som gjør Irene forbannet:

– Jeg blir eitrende sint når folk ødelegger eller fjerner bøyene som skal redde liv. Det er unødvendig. La bøyene få stå i fred, sier Irene.

Maler redningsbøyer

MALERMESTER: Gjennom jobben i Grønneviken AS har Irene Minde (52) håndmalt nærmere 10.000 livredningsbøyer. Denne henger ved Byfjorden på Laksevåg i Bergen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Får skryt

Hun har på egen hånd malt nærmere 10.000 bøyer. Det er en fjerdedel av alle de 38.000 bøyene som finnes i Norge, bekrefter pressekontakt Arvid Steen i forsikringsselskapet Tryg.

– Irene gjør en kjempejobb. Ikke bare for bedriften vår, men for å gjøre det tryggere for alle som ferdes langs sjø og vann, sier salgs- og markedssjef Kjersti Haukeland Eiken i Grønneviken AS.

Bedriften har syv ulike avdelinger som leverer tjenester innen en rekke områder, fra reklame til mekanisk industri, lager-, logistikk og kantinedrift. Livbøyeoppdraget har Grønneviken hatt i et tiår.

– Vi sorterer ikke binders og trer kongler på en snor, men utfører skikkelig arbeid. Det er Irene, som har vært hos oss i snart 30 år, et eksempel på, sier salgssjefen.

Frode Pedersen

GIR SKRYT: Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

Livsviktige bøyer

Ifølge Redningsselskapet har livredningsbøyene en viktig misjon på linje med redningsvester, -stiger og deres 50 redningsskøyter.

– Redningsbøyene har mange ganger vist sin berettigelse og er en institusjon langs norskekysten. Denne damen gjør en fantastisk jobb og er med på å gjøre Norge tryggere, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Halvparten av alle som drukner, faller i sjøen fra land.

Frode Pedersen, Redningsselskapet

Mandag 4. januar kommer Norsk Folkehjelp med oppdatert statistikk over alle drukningsulykkene i 2015.

Innen utgangen av november hadde 97 personer druknet, mot 115 på samme tid i 2014. Hovedtyngden av de omkomne er menn over 40 år.

– Hvor mange som har blitt reddet av livbøyene, finnes det nok ingen statistikk på. Men mer enn halvparten av dem som drukner i Norge faller uti fra land. På denne årstiden er det glatt på svaberg og brygger, særlig når sjøsprøyten fryser på. Vi oppmuntrer alle til å bruke flytemiddel, sier Pedersen til NRK.