Hopp til innhold

Innfører strenge tiltak i 13 kommuner i Vestland

13 kommuner Vestland stenger ned i minst i minst én uke for å bekjempe ukontrollert spredning av engelsk og sørafrikansk virusvariant.

Byggeplass på Fantoft.

SMITTEKILDE: Fra denne byggeplassen på Fantoft i Bergen skal mutantvirus spredt seg. Kommunen frykter 100 nærkontakter til det sørafrikanske mutantviruset.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Nasjonale helsemyndigheter er bekymret for de ukjente smitteveiene til både sørafrikansk og engelsk virusmutasjon i Bergen.

Samtidig er det et stort utbrudd i Hardanger med den engelske virusmutasjonen.

Helseminister Bent Høie har beskriver smittesituasjonen Bergen som alvorlig.

De strenge tiltakene gjelder fra søndag 7. februar klokken 18.00 til 14. februar. Mer enn 400.000 nordmenn er rammet av tiltakene.

– Vi trykker på den røde knappen. Tiltakene er svært inngripende, sier Roger Valhammer (Ap), byrådsleder i Bergen.

Les om tiltakene lenger ned i saken.

Søndag 7. februar innførte Bergen strenge smittevernstiltak for å slå ned de muterte versjonene av koronaviruset.

KRAFTIGE TILTAK: Søndag 7. februar innførte Bergen strenge smitteverntiltak for å slå ned de muterte versjonene av koronaviruset.

Mulig 100 nærkontakter til sørafrikansk virus

To store byggeplasser er knyttet til spredning av den sørafrikanske virusvarianten. Det sørafrikanske varianten smitter lettere. Det er også usikkerhet knytta til om vaksiner kan virke dårligere mot denne varianten.

De to byggeplassene er stengt ned.

En av byggeplassene ligger ved Fantoft bybanestopp, og der er det muligens mer enn 100 mulige nærkontakter, ifølge Beate Husa, helsebyråd i Bergen.

Byggeplassen ligger på et knutepunkt i Bergen med mange butikker, et bybanestopp, studentboliger og skole. Alle som har jobbet på byggeplassen er bedt om å teste seg og gå i karantene.

– Det er potensial for massespredning, sier Husa.

Ulike reaksjonar

Ved Fantoft reagerer folk ulikt på at de bor i nærheten av en byggeplass med mye smitte.

– Det er skummelt. Jeg går på universitetet her i Bergen, så det er ikke så masse å gjøre nå. Må bare være inne på rommet, så det er ganske drit, egentlig. Men sånn må det bare være, sier Sander Holland.

Reaksjoner frå Fana etter smittutbrot

PÅ ROMMET: Sander Holland tar sine forholdsregler etter spreningen av viruset, og holder seg stort sett på rommet.

Foto: Thomas Thorsen / NRK

– Jeg er ikke så veldig redd, det er jeg ikke. Men jeg burde kanskje være det siden jeg har astma. Men det blir litt mer reelt når man får vite at det har vært spredning av det muterte viruset ti minutter unna der en bor, sier Linn Magnussen.

Reaksjoner fra Fana

BOR I NÆRHETEN: Linn Magnussen sier det føles mer reelt når spredningen har skjedd i nærheten av der hun bor.

Foto: Thomas Thorsen / NRK

Smitte i barnehage ved byggeplass

Helsebyråden ber alle som har vært i området eller bor i studentboligene om å teste seg.

Et barn i Fantoft Gård barnehage, som ligger i nærheten av byggeplassen, har fått påvist covid-19. En avdelingm med tolv barn og fire ansatte er i karantene, og det er ikke kjent om barnet er smittet med mutert virus.

Totalt har Bergen kommune 16 tilfeller av den britiske virusvarianten og 7 tilfeller av den sørafrikanske, og smittetallene i Bergen er generelt lave. Likevel beskriver nasjonale helsemyndigheter situasjonen mer uoversiktlig enn hva den var i Nordre Follo, ifølge Husa.

Stenger aktivitets- og kulturtilbudet

Regjeringen har i dag innført særlig høyt tiltaksnivå for kommunene Bergen, Kvam og Ulvik. Kommunene blir betegnet som ring 1 av regjeringen, og får det strengeste tiltaksnivået

Det er også anbefalt sterke smitteverntiltak i kommunene Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss, Øygarden, Eidfjord og Ullensvang. Disse kommunene blir betegnet som ring 2 av regjeringen, og får det nest strengeste tiltaksnivået.

Virksomheter som treningssenter, kino, teater, kafeer, museer, barer, svømmehaller, bingohaller, badeland og spaanlegg og lignende stenger i alle kommunene. Også bibliotek stenger, men ikke i ring 2.

Det blir også full skjenkestopp i samtlige kommuner.

I Bergen, Kvam og Ulvik er det også forbud mot arrangementer, med unntak av bisettelser og begravelser.

Kjøpesenteret Galleriet i Bergen (Arkivfoto).

STENGER: Kjøpesentre må holde stengt.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Butikker stenger

De fleste butikker må holde stengt i alle kommunene, men unntakene er disse:

  • Matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer.
  • Utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
  • Apotek
  • Bandasjister
  • Optikere
  • Vinmonopolet
  • Bensinstasjoner
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
  • Lager- og grossistdelen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.

Regjeringen har også innført påbud om hjemmekontor og plikt til å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde minst én meter avstand.

– Vi må ha strengere tiltak i kommuner som er berørt av utbrudd av de mer smittsomme variantene av viruset enn i resten av landet. Vi har fortsatt et mål om å slå ned og forsinke at disse mer smittsomme variantene sprer seg. Det har kommunene som var en del av utbruddet i Nordre Follo klart, og det tror jeg også Bergen og kommunene rundt vil klare, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemelding.