Hopp til innhold

Her er Høyre-jordmoren som ber Erna snu

Erna Solbergs forslag om reservasjonsrett får liten støtte i hjembyen. – Kvinner skal slippe å gå fra dør til dør for å få hjelp, sier jordmor og Høyre-politiker Kjersti Irgens.

Kjersti Irgens

GÅR MOT ERNA: Kjersti Irgens er folkevalgt for Høyre i Erna Solbergs hjemby Bergen. – Jeg håper regjeringen lytter til oss, sier hun etter å ha stemt nei til reservasjonsretten.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Statsminister Erna Solberg (H) har erkjent at diskusjonen om legers rett til å reservere seg mot å henvise til abort, er den mest betente saken siden den borgerlige regjeringen kom til makten.

Solberg sa til NRK sist onsdag at det er usikkert om Høyre ville gått med på avtalen med KrF dersom de hadde visst hvor mye bråk reservasjonssaken ville skape.

I deler av Høyre er det sterk misnøye mot at Høyre har latt seg presse av KrF i saken.

Reservasjonsretten er nemlig noe KrF fikk fremforhandlet under regjeringsforhandlingene, i bytte mot de kristnes støtte til Høyre og Frp-regjeringen.

Men ikke engang i sin egen hjemby får Solberg støtte for kompromisset hun har inngått med KrF.

Motstand fra eget lokallag

Med 41 mot 26 stemmer ba et stort flertall regjeringen om å gå vekk fra avtalen med KrF.

Statsminister Erna Solberg

MOTSTAND I HJEMBYEN: Statsminister Erna Solberg får lite støtte rundt om i Kommune-Norge om reservasjonsretten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ti av de 41 stemmene kom fra representanter fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Åtte av disse kom fra statsministerens eget lokallag, Bergen Høyre.

Én som stemte mot regjeringen, og for venstre- og sentrumsopposisjonens forslag – var Høyre-politiker Kjersti Irgens, som jobber som privatpraktiserende jordmor i Bergen.

– Jeg håper regjeringen lytter. De kvinnene som må ta slike valg i tiden som kommer, eller har tatt et slikt valg tidligere, skal vite at vi ser dem og hører på dem. Det er bare å håpe at regjeringen tar dette signalet fra oss, sier Irgens.

Ingen lett beslutning

Jordmoren har opp gjennom yrkeslivet vært samtalepartner og veileder for mange kvinner som har vurdert å avslutte et uønsket svangerskap.

– Vi som jobber med dette vet at det ikke er én kvinne som tar lett på denne beslutningen. Da skal de ikke være nødt til å gå fra dør til dør for å få den hjelpen de trenger, sier Irgens.

Også Høyre-ordfører Trude Drevland er prinsipielt uenig i at fastleger skal ha rett til å reservere seg mot å hjelpe kvinner som ønsker å ta abort.

Trude Drevland

IMOT: En viktig kvinne i bergenspolitikken, ordfører Trude Drevland, stemte ikke i reservasjonssaken. Men hun levner ingen tvil om hva hun mener om saken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei

– Jeg er imot enhver reservasjonsrett eller mulighet, sier Drevland.

Hun stemte imidlertid på mindretallets forslag om at den betente saken skal avgjøres av regjeringen og ikke av kommunene.

Skuffelse i KrF

KrF-politiker Rebecca Ljosland var imidlertid skuffet over Bergens beslutning.

Hun mener at det er til abortsøkende kvinners beste dersom deres fastlege kan reservere mot å bistå dem med å avslutte svangerskapet.

– Det vil skinne gjennom dersom man møter en lege med samvittighetskvaler. Derfor vil ikke abortsøkende kvinner stå sterkere uten reservasjonsrett, mener Ljosland.

NRK har vært i kontakt med Statsministerens kontor om denne saken. De opplyser at Erna Solberg ikke er tilgjengelig for kommentar torsdag.