Hopp til innhold

Reservasjonsstriden: Solberg vurderer å bestemme for kommunene

Mange protesterer på at det skal være opp til kommunene å bestemme om reservasjonsretten skal innføres. Nå vurderer statsministeren å bestemme for dem.

Erna Solberg

RESERVASJONSDEBATT: Erna Solberg mener kommunene kunne grepet inn tidligere mot reservasjonsretten. – I praksis har vi hatt en reservasjonsrett ved at leger har reservert seg uten at kvinner har blitt informert, sier statsministeren.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg merker med interesse at kommunene sier de vil ha mer selvstyre, men når vi tilbyr dem det, så sier de nei, sier Erna Solberg.

Mange kommuner som har behandlet saken om reservasjonsrett for fastleger mot å henvise til abort, mener staten burde innført et felles regelverk, i stedet for å la den enkelte kommune ta ansvaret.

Statsminister Erna Solberg utelukker ikke at regjeringen nå vil komme kommunene i møte.

– Dette kan godt tenkes å være en av de tingene vi bør gjøre endringer i. Jeg kan ikke konkludere før vi er ferdig med høringsrunden, men vårt syn er at kommunene burde ta ansvar som arbeidsgivere, sier statsministeren.

– Allmennpraktiserende leger skal være nettopp det

Et flertall av hordalandskommunene som har behandlet saken har også sagt nei til selve reservasjonsretten, blant dem blå kommuner som Askøy, Os og Meland.

At kommuner i hele landet har hatt og har leger som reserverer seg mot forskjellige ting, er ingen grunn til å innføre reservasjonsretten.

Morten Myksvoll (Frp)

Denne uken skal saken opp i en rekke Høyre- og Frp-styrte kommuner. Morten Myksvoll fra Frp ber bystyret i Bergen om å sende et tydelig signal til egen regjering.

– Hvis det er et fåtall kvinner i Norge som blir rammet skeivt og urettferdig av en slik reservasjonsrett, så er det nok for meg til å gå imot den. Jeg mener allmennpraktiserende leger skal være nettopp det, sier Myksvoll.

– Jeg mener at det er feil. Jeg mener at når du tar vare på kvinnens rettigheter først, så bør vi også ha muligheten til å gi rom for det samvittighetsspørsmålet det er, sier Solberg om legene som ønsker å reservere seg grunnet personlige overbevisninger.

– Vi har hatt reservasjonsrett i praksis

Solberg mener Bergen og andre kommuner i en årrekke har åpnet for at leger har kunnet reservere seg, uten å gripe inn.

I praksis så har vi jo hatt en reservasjonsrett ved at leger har reservert seg uten at kvinner har blitt informert om dette.

Erna Solberg (H)

– Arbeidsgiveransvaret har norske kommuner hatt i alle de årene etter vi har fått abortloven, og i praksis så har vi jo hatt en reservasjonsrett ved at leger har reservert seg uten at kvinner har blitt informert om dette, sier statsministeren.

– At kommuner i hele landet har hatt og har leger som reserverer seg mot forskjellige ting, er ingen grunn til å innføre reservasjonsretten. Da må vi heller jobbe hardere for å få alle fastleger til å faktisk gjøre den hele og fulle jobben, svarer Myksvoll.

Onsdag og torsdag skal saken opp i kommunestyrene i Fjell, Stord, Lindås og Bergen. Myksvoll håper flere taler regjeringen midt i mot.

– Det blir spennende å se hva som blir resultatet, sier han.