Hopp til innhold

Historiker: – En port med stor symbolsk betydning

Konsentrasjonsleirporten som har dukket opp i Bergen har stor symbolsk betydning, mener historiker. Det er fortsatt uklart hvordan porten havnet i Norge.

«Arbeit macht Frei»-skiltet står lagret hos politiet i Bergen

HISTORISK PORT: Porten som ble borte i november 2014, står nå et beslagsrom hos politiet i Bergen.

Foto: AFP

Porten med skriften «arbeit macht frei», arbeid gjør deg fri, som ble stjålet fra konsentrasjonsleiren Dachau i Tyskland i november 2014, har dukket opp i Ytre Arna i Bergen.

Politiet har så langt ikke ville si noe om omstendighetene rundt at porten havnet der, utover at den ble funnet etter et anonymt tips.

– Det at smijernsporten stammer fra Dachau, som var selve modellkonsentrasjonsleiren for Heinrich Himmler og SS, gjør at porten har stor betydning, sier Bjarte Bruland, historiker og en av Norges fremste eksperter på jødisk historie.

– Og slagordet «Arbeit macht frei» ble brukt i flere konsentrasjonsleire. Det gjør dette til en symboltung sak, fortsetter han.

Minst 41.000 jøder ble drept i Dachau-leiren i løpet av andre verdenskrigen.

Bjarte Bruland

– MODELLEIR: Bjarte Bruland er historiker og direktør ved Jødisk museum i Trondheim og kjenner historien om konsentrasjonsleieren i Dachau godt. Han sier at Himler og SS brukte Dachau-leiren som modell for de andre konsentrasjonsleirene.

Foto: Jødisk museum Trondheim

Funnet etter anonymt tips

Historikeren har ingen forklaringen på hva som kan være årsaken til at den over 100 kilo tunge porten havnet i Bergen.

– Porten er i OK stand, og vil bli levert til tyske myndigheter så snart som mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Margrethe Myrmehl Gudbrandsen i Vest politidistrikt, til NRK.

Tyveri av porten i 2014 fikk stor oppmerksomhet, og forbundskansler Angela Merkel beskrev hendelsen som «forferdelig».

– Skulle håne fangene

Skilt med teksten «arbeit macht frei» hang også ved flere andre konsentrasjonsleire.

– Slagordet var sarkastisk ment fra SS sin side, og skulle håne fangene. Det var en måte for dem å si at «her er det ingen annen vei enn å arbeide», sier Bruland.

Han sier at saker som denne vekker såre minner for dem som har opplevd konsentrasjonsleire og deres pårørende.

– Det er viktig at den blir tilbakeført der det hører hjemme. Det ble laget en erstatningsport etter at denne ble stålet, men det erstatter jo ikke det originale objektet, sier Bruland.

Skilt stjålet i 2009

«Arbeit macht frei» – skiltet som henger over hovedporten til Auschwitz-Birkenau-leiren i Polen, ble stjålet i 2009. Den svenske nynazisten Anders Högström ble dømt til to og et halvt års fengsel for tyveriet.

Funnsted for «Arbeidt macht frei»-skilt