Hopp til innhold

Her raser det på nytt i Granvin

HOLLVE (NRK): Mer og mer av riksvei 13 renner ut i Granvinsvatnet torsdag formiddag.

Nytt stort ras på riksvei 13 mellom Voss og Granvin i formiddag.

NYE RAS: Her raser mer av riksvei 13 ut i Granvinsvatnet.

Like før klokken 11.30 gikk det nok et stort ras på riksveien mellom Voss og Granvin. NRKs reportere på stedet fanget på video jordmassene som uten forvarsel gav etter og forsvant ut i Granvinsvatnet.

Det har helt siden i går kveld rast ut mer og mer av veien forbi Hollve. Mannskaper fra Vegvesenet er på plass for å sikre utstyr og annet.

Vegvesenet har sammen med entreprenør brukt formiddagen på å sitte i krisemøter. Klokken 11.30 melder de at det gang- og sykkelveien på andre siden av Granvinsvatnet skal kunne brukes som omkjøringsvei innen kort tid.

Det vil være ledebil, og det vil gjelde biler opp til 3,5 tonn.

Granvinvatnet

VEIEN FORSVANT: Flere hundre meter bilvei forsvant ned i Granvinvatnet onsdag kveld. Beboere var ikke overrasket over at leirgrunnen sviktet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Brannsjefen er ikke overrasket

– Det er en kjent problemstilling at Granvinvatnet har mye leire, så jeg er ikke så overrasket egentlig, sier brannsjef i Granvin, Egil Holven.

Han jobbet på rasstedet i går kveld, og ble igjen vekket av entreprenørene tidlig i dag morges, med beskjed om at lensene som de satt opp i går var rast i løpet av natten. Tre menn ble sendt for å supplere sikringsarbeidet.

Brannsjefen forteller at situasjonen har utviklet seg i løpet av døgnet, og at det er flere småras hele tiden.

Hovedoppgaven for Holven nå, er å sikre at det ikke lekker olje fra gravemaskinene som ligger under vannet, etter at de gikk med raset ned i Granvinvatnet sent i går.

Granvinvatnet

VEIEN HELT STENGT: Riksvei 13 ved Granvinvatnet er helt stengt etter at veien ble skylt ned i vannet onsdag kveld.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Blir en situasjon med mye kø

– Det er en spesiell situasjon for riksvei 13, som er en veldig viktig vei. Dette skaper mange utfordringer for oss, sier Bente Bergstø. Hun er byggeleder for driftskontrakt i Voss og Hardanger i Statens vegvesen.

Det medfører blant annet at fylkesvei 7 blir brukt som omkjøringsvei – en vei som allerede er preget av anleggsvirksomhet ved Lussand.

– Det er klart at det blir en situasjon med mye kø, og vi vil oppfordre bilister til å være tålmodig.

Bergstø har også fått signaler om at det fortsatt er liv i raset i Granvin. Hun forteller at de visste om risikoen med leiregrunnen da de begynte vegarbeidet.

– Men vi var i grunn kommet så langt i prosjektet, at faren skulle være over. Vi har sikret stedene der det skulle være verst, sier Bergstø.

Bergstø sier nå at de vil åpne for kolonnekjøring med ledebil på gang- og sykkelstien fordi rasstedet. Dette gjelder biler opp til 3,5 tonn.