Hopp til innhold

Åpner vei forbi rasstedet fredag

Riksveien ble skylt på vannet. Nå skal en midlertidig fylkesvei ta tungtrafikken over fjellet.

Nytt stort ras på riksvei 13 mellom Voss og Granvin i formiddag.

RASTE UT: Store masser raste ut i Granvinsvatnet. Det går lang tid før riksvei 13 er på plass igjen. FOTO: ALRIK VELSVIK

Statens vegvesen opplyser at de planlegger å åpne en midlertidig vei forbi rasområdet i Granvin fredag morgen.

– Vi er i gang med arbeidet med å sette i stand fylkesveien, og vil antakelig være ferdig torsdag kveld, og åpne fredag morgen, sier Lars Magnar Røneid, prosjektleder i Statens vegvesen.

Vegvesenet har gjort grunnboringer som tilsier at det kan etableres en midlertidig vei på oppsiden av rasstedet, som binder sammen riksvei 13 og fylkesvei 572. Dermed kan tungtrafikken fra Voss til Granvin eller Hardangerbrua kjøre fylkesveien over Ulvikfjellet.

– Det blir omtrent 200 meter med grusvei, som vi kanskje legger gammel asfalt oppå. Vi setter også opp rekkverk, sier Røneid.

Ras i Granvin

MIDLERTIDIG VEI: – Etter at vi har fått de midlertidige løsningene på plass, blir det nok værende slik ganske lenge, sier Lars Magnar Røneid i Statens vegvesen.

Foto: Tale Hauso / NRK

Vil utbedre vei for personbiler

Det var torsdag i forrige uke at rundt 200 meter av riksvei 13 litt etter litt begynte å skli ut i Granvinsvatnet. Også avkjørselen til fv. 572 gikk med i dragsuget. Dermed ble trafikken henvist til en flere timer lang omkjøring på riksvei 7.

Fredag ble det opprettet kolonnekjøring for personbiler på en gang- og sykkelvei på andre siden av Granvinsvatnet. Kolonnekjøringen fortsetter i alle fall til ut i neste uke, opplyser Røneid.

Håpet er at de klarer å forsterke en kommunal sidevei mellom fv. 572 og rv. 13 sør for rasstedet såpass at personbilene kan kjøre rundt rasområdet og komme ned igjen på riksvei 13 ved Granvinsvatnet, og dermed slipper både kolonnekjøring og omkjøring om Ulvik.

– Hvis vi får avtale med naboene, kan vi kanskje få dette til i løpet av en uke, sier Røneid.

Se NRKs dronebilder fra rasstedet på riksvei 13 i Granvin.

FOTO: ALRIK VELSVIK

– Blir værende slik ganske lenge

En permanent løsning ligger imidlertid flere måneder frem i tid.

– Etter at vi har fått de midlertidige løsningene på plass, blir det nok værende slik ganske lenge. Å lage en ny permanent vei er en stor jobb, og tiden det vil ta avhenger også av om vi kan fylle ut med stein, eller om vi må bruke betong, noe som eventuelt kompliserer arbeidet, sier prosjektlederen.

Gjennom grunnboringene har de også kunnet slå fast at det ikke er fare for ytterligere utglidning av løsmasser i Granvinsvatnet.

– Folk som bor i bakken over rasstedet var nervøse i en periode, ettersom rasgropen utviklet seg, sier Røneid.