Her kommer det asylmottak med 150 plasser

Nautnes i Øygarden har i overkant av 50 innbyggere. Det nye permanente asylmottaket vil firedoble tallet på beboere i den lille bygden.

Nautnes i Øygarden

NAUTNES I ØYGARDEN: Her skal 150 asylsøkere plasseres.

Foto: Alexander Vollevik Larsen / NRK

Til sammen skal det opprettes tre nye faste asylmottak i Hordaland. Det har UDI vest bestemt. Mottakene skal ligge i henholdsvis Øygarden, Vaksdal og Kvinnherad.

De tre mottakene får til sammen 470 plasser og skal alle drives av selskapet Hero Norge.

Nautnes fiskevær

I Øygarden skal de nye plassene plasseres i Nautnes fiskevær. Hero, er landets største aktør innen drift av asylmottak. I sitt tilbud til UDI skrev de at de anser Nautnes som et godt egnet sted for et ordinært asylmottak.

Blant folk i Øygarden er meningene delte. Blant dem har vært skeptisk er gruppelederen for Arbeiderpartiets gruppe i kommunestyret, Espen Harkestad.

– Det handler først og fremst om beliggenheten på et så lite sted. Her er det lang vei både til butikk og aktivitetstilbud. Et mottak i Øygarden burde vært etablert helt andre steder i kommunen, sier Harkestad til NRK.

– Dessverre har ikke vi lokalpolitikere noe vi skulle ha sagt i denne saken. Nå må vi likevel gjøre det beste ut av det sett opp mot kommunale tjenester og andre tilbud vi må gi.

Fikk inn 26 tilbud

Det var i midten av november UDI lyste ut anbud på 30.000 ordinære mottaksplasser i Norge. UDI hadde totalt fått inn 26 tilbud om plasser da søknadsfristen gikk ut i desember.

De nye plassene i Hordaland skal være klar til bruk fra 1. mars i år.

– Plassene skal være til disposisjon fra den datoen som er oppgitt. Vi vil ta plassene i bruk etter behov, så det vil ikke bli fullt på mottakene fra dag en, sier regiondirektør Sissel Mehammer i UDI region vest.

I tillegg til de tre asylmottakene Hero skal opprette i Hordaland, kommer det i tillegg seks mottak i Rogaland og ett mottak i Sogn og Fjordane. Til sammen skal det opprettes 1710 nye faste mottaksplasser i UDI region vest.

Søknaden fra Lopex mottak om å gjøre det midlertidige asylmottaket i Ågotnes næringspark om til et permanent asylmottak ble ikke godkjent.

Her er oversikten over de nye mottakene

Nye asylmottak i Hordaland
Foto: UDI region vest / Skjermdump