Hopp til innhold

Her holder Hilde konsert med kamera i strupen

UNIVERSITETSAULAEN (NRK): Sprø idé ble starten på unikt samarbeid. – Dette gir oss en helt annen forståelse og tilnærming, sier overlege.

Tre personer i hvite frakker entrer diskret scenen i staselige Universitetsaulaen i Bergen mens pianist Knut Vaage og cellist John Ehde fortsatt spiller. Sopran Hilde Haraldsen Sveen setter seg på en sto til høyre for cellisten, foran et stort hvitt apparat.

De hvitkledde monterer et stativ på hodet hennes, og fører en sort slange gjennom nesen og ned i svelget. Videobildene fra halsen dukker så opp på veggen bak scenen.

Noen måper. Andre ser ned. En kvinne holder for øynene.

Hilde Haraldsen Sveen får montert kamera i halsen mens John Ehde spiller cello i universitetsaulaen i Bergen

KAMERA GJENNOM NESEN: Professor Ola Drange Røksund og overlege Maria Vollsæter (med ryggen til) fører kameraet inn i strupen på Hilde Haraldsen Sveen, mens cellist John Ehde spiller. Bak medisinsk fotograf Thor Andre Ellingsen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Voldsomt å se

– Det var litt sjokk, sier publikummer Ingrid Horvei Lyslo.

– Imponerende, men det må da være veldig ubehagelig for henne, sier Lyslos venninne, Anne Vegrim Ryvænge.

– Jeg forstår dem. Jeg har brukt lang tid på å venne meg til dette selv. Å se hvordan man ser ut innvendig kan være voldsomt, sier Sveen.

Publikum var slett ikke forberedt på den spesielle seansen.

Ville utenfor komfortsonen

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet og hadde mange spørsmål, f.eks.: «Hvordan ser det ut nedi der?» Det er skummelt, for du viser bokstavelig talt frem innsiden av deg, sier Sveen.

Stuntet er en del av prosjektet « (Un-) Settling stiles and sounds» på Griegakadamiet ved Universitet i Bergen. Målet var å gå utenfor komfortsonen og utvide grensene for hva som er mulig å diskutere om musikk.

Utstyret er utviklet på Haukeland. Det er det samme som brukes for å undersøke barn, unge og aktive voksne som sliter med pustebesvær under anstrengelse.

Hilde Haraldsen Sveen prøvesynger med kamera i halsenpå Haukeland sykehus

– IKKE UBEHAGELIG: Med slange gjennom nesen og stativ festet på hodet øver Hilde Haraldsen Sveen på laboratoriet på Haukeland sykehus.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Nyttig også for legene

– Dette skiller seg betydelig fra det vi vanligvis gjør. Hilde er opptatt av lyd, mens vi vanligvis er opptatt av luftstrømmen. Når vi ser det fra den vinkelen, får vi en helt annen forståelse og tilnærming til det som skjer i strupen, sier overlege Maria Vollsæter.

Hovedpersonen selv sier filmingen har gitt henne viktig ny kunnskap om stemmebruk. Den akter hun å bruke selv og i undervisning på Griegakademiet.

– Det er et fantastisk redskap for å synliggjøre og visualisere noe jeg snakker om hver dag, sier Sveen.

Hilde Haraldsen Sveen prøvesynger på Haukeland sykehus

SER PÅ SKJERMEN: Professor Ola Drange Røksund (t.v.), medisinsk fotograf Thor Andre Ellingsen og overlege Maria Vollsæter følger på bildene av strupen på skjermen mens Hilde Haraldsen Sveen synger.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Flere av studentene har selv vært på laboratoriet på Haukeland og sunget med kamera i halsen.

– Mange av studentene får til lyder som de ikke har klart tidligere etter å ha sett strupen sin på skjermen og fått pusteøvelser av Hilde, forteller professor og forsker Ola Drange Røksund.

– Fantastisk opplevelse

Sopranen fra Griegakadamiet kaller prosjektet «et stort steg videre» for seg selv.

– Totalt sett en fantastisk opplevelse. Jeg har utviklet meg veldig både som sanger og pedagog.

– Hvordan føles det å synge med stativ på hodet, ledning gjennom nesen og kamera øverst i halsen?

– Både merkelig og naturlig. Det klemmer litt på hodet, det er det eneste. Slangen er jeg blitt så vant til at det ikke føles ubehagelig lenger.

Hilde Haraldsen Sveen synger med kamera i halsen i universitetsaulaen i Bergen

STRUPEN PÅ VEGGEN: Slik så det ut da Hilde Haraldsen Sveen opptrådte med kamera i halsen i Universitetsaulaen. Til venstre Torleif Torgersen på klaver.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Trolig bare starten på samarbeidet

Opptredenen på konserten i Universitetsaulaen var det første store målet for prosjektet. Men både Hilde Haraldsen Sveen og teamet på Haukeland ønsker å fortsette samarbeidet.

– Jeg ønsker å ta dette videre både pedagogisk og kunstnerisk. Men hva det blir, vet jeg ikke. Kanskje det er noen komponister der ute som har lyst å skrive et nytt stykke, en liten opera eller noe sånt, sier Sveen.