Hopp til innhold

Her er Bergens nye «bosspann»

Nå kan du kaste bosset ditt rett i avtrekket i deler av Bergen. Dermed er bosspannene snart historie i sentrum.

Harald Schjelderup åpner Boss-suget ved å bruke nøkkel og putte pose i maskinen. Terje Strøm demonstrerer hvordan det virker.

DEN FØRSTE BOSSPOSEN: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) fikk æren av å kaste den første posen etter den offisielle åpningen av det nye bossnettet.

I dag åpnet det nye bossnettet i Bergen sentrum. Når anlegget er ferdig utbygd blir det verdens største, og skal ta unna 19 tonn i døgnet. Barcelona, med sine 15 tonn, innehar dagens verdensrekord.

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), stod for den offisielle åpningen da han kastet en bosspose ned i avtrekket som står i Skottegaten.

– Dette er en stor dag. Det er lenge siden Bergen etablerte ny infrastruktur for å møte utfordringene en moderne by krever, som strøm, kloakknett og fjernvarme. Nå er det avfallssystemet sin tur, sier sjefen for det nye bossnettet, Terje Strøm.

Nytt bossnett

NYE BOSSPANN: Disse søppeltårnene erstatter det gamle bosspannet. Foreløpig er det beboerne på Nøstet, Klosteret, Engen og Sydnes som kan ta dem i bruk.

Foto: Kjell Jøran Hansen

Høy fart

Bossug er et moderne, fremtidsrettet system for avfallshåndtering der avfallet blir transportert under bakken ved hjelp av luft.

Det er beboerne på Nøstet, Klosteret, Engen og Sydnes som får ta i bruk det nye bossnettet først. Deretter fortsetter utbyggingen og når bossnettet er ferdig skal det brukes av 20.000 husstander.

– I en moderne by med press på arealer kan man ikke lagre avfallet i det offentlige rom. Det er brannfarlig og så har du det helsemessige aspektet, sier Strøm.

Harald Schjelderup

BERGENSVÆR: Harald Schjelderup åpnet det nye bossanlegget i pøsende regnvær.

Det nye søppeltømmingssystemet gjør de gamle bosspannene overflødige. Bossposene kastes ned i avsuget og blir transportert til BIRs bossterminal i Jekteviken.

Luften i avsuget har en fart på 80 kilometer i timen og bossposene får en fart på rundt 40 kilometer i timen på sin ferd mot terminalen. Rørdiameteren er 50 centimeter, mot Barcelonas 35 cm.

En brikke erstatter spannet

For å kunne kaste bosset i de nye bosstårnene må du ha en nøkkelbrikke. Når den registreres, åpner luken og du kan kaste bosset ditt. Men det er noen begrensninger, du bør for eksempel ikke kaste lange paraplyer i avsuget.

– Nå må vi nå ut med kundene med god informasjon om hvordan de skal gjøre det. Men vi tror at brukerne våre er ganske intelligente og klarer å tilpasse seg dette, sier Strøm.

Det nye bossanlegget har en budsjettramme på over én milliard kroner.