Hopp til innhold

Her driver 13-åringen valgkamp for KrF

– Endelig er jeg gammel nok. Dette er noe jeg har hatt lyst til lenge, sier Joel Ystebø.

13 år gamle Joel Ystebø driver valgkamp for Kristelig Folkeparti.

JAKTER STEMMER: Joel Ystebø (13) i aksjon for KrF på Torgallmenningen i Bergen i helgen. FOTO/VIDEO: Astrid Dalehaug Norheim (Dagen), LYD: ROY HILMAR SVENDSEN (NRK)

Valglogo

Lørdag var 13-åringen på plass utenfor valgbodene på Torgallmenningen i Bergen iført KrF-vest og gjorde sitt ytterste for å selge inn partiets budskap til forbipasserende, i konkurranse med Høyre-profilene Erna Solberg og Monica Mæland.

Joel Ystebø

KONSERVATIV: Joel Ystebø (13) regner seg selv som verdikonservativ.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Selv om mange ble overrasket over politikerens unge alder, svarte de fleste med et smil og lyttet på det Joel hadde å si.

– Blir veldig godt mottatt

– Jeg blir utrolig godt mottatt, og det har blitt mange gode diskusjoner utenfor valgboden, sier han til NRK.

Kristelig Folkepartis listetopp i Bergen, Dag Inge Ulstein, skryter uhemmet av den engasjerte tenåringen i et intervju med avisen Dagen:

– Vi er utrolig heldige som har Joel, som er ung, dyktig og engasjert. Man får tydelige og gode svar av Joel. Han går mange mer erfarne valgkampmedarbeidere en høy gang, sa Ulstein til avisen mandag.

Et par dager tidligere kunne Bergensavisen fortelle at 13-åringen har klart å få sin tidligere lærer på barneskolen til å skifte parti.

Stilte Lysbakken til veggs

Engasjementet er ikke nytt av året. Joel Ystebø har allerede gjort seg bemerket i lang tid gjennom sin politiske blogg og mange leserinnlegg i både lokal- og regionsaviser. For to år siden utfordret han sågar SV-leder Audun Lysbakken for åpent kamera under en av NRK Hordalands valgsendinger:

Joel Ystebø (11) stilte spørsmål om SV sin skepsis mot privatskular. SV-leiar Audun Lysbakken svarte.

– Interessen for politikk våknet nok i syvårsalderen, men jeg ble virkelig engasjert etter at pappa tok meg med på det første KrF-møtet mitt da jeg var åtte eller ni år gammel. Da fikk jeg blant annet ta bilde sammen med Dagfinn Høybråten, som var partileder den gang, sier Joel.

Joel Ystebø og Knut Arild Hareide

MED PARTILEDEREN: joel Ystebø har møtt både nåværende leder i KRF, Knut Arild Hareide (bildet) og tidligere leder Dagfinn Høybråten.

Foto: Privat

Pappa er Bjarte Ystebø, assisterende redaktør i den kristenkonservative avisen Norge IDAG, og han uttrykker stor glede over sønnens brennende engasjement.

– Vi er en svært politisk engasjert familie, og det er veldig moro å kunne dele en slik interesse med barna. Det blir mye snakk om politikk i hjemmet, og det er slett ikke alltid at vi er enige om ting, sier Bjarte Ystebø til NRK.

– En drøm å bli heltidspolitiker

13-åringen er krystallklar på at KrF i Bergen bør gjenoppta samarbeidet med Høyre og Fremskrittspartiet etter valget, og legger ikke skjul på at han tilhører den konservative fløyen av partiet.

– Hvilke ambisjoner har du innen politikken?

– Nå gleder jeg meg først og fremst til jeg kan få stemme ved et valg. Og jeg har utvilsomt en drøm om å bli politiker. Det hadde vært fantastisk å få jobbe med det på heltid, enten lokalt eller nasjonalt, sier Joel.