Har sendt ut årets første pollenvarsel: – Venter tidligste sesongstart siden 70-tallet

Kun et heftig vinter-comeback kan stoppe rekordtidlig pollensesong. Spredningen er allerede i gang. – Allergikere har begynt å få symptomer.

Mann med lommetørkle.

FRAM MED LOMMETØRKLET: Flere allergikere har allerede meldt fra om at de har fått pollen-symptomer.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Mandag sendte Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) ut det aller første pollenvarselet i 2020.

Datoen er 27. januar.

– Vi ser allerede spredning av orepollen i Møre og Romsdal og det som tidligere het Sogn og Fjordane, forteller pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i NAAF til NRK.

– Ta allergimedisin nå

Forbundet anbefaler pollenallergikere på Vestlandet og på Sørlandet å starte medisinering allerede nå.

– Årsaken er at det har vært en uvanlig mild vinter. Vi har målt pollen i januar før, men nå ser det ut som det kan bli relativt mye, og det er nytt, sier Ramfjord.

Selv om vintrene de siste årene også har vært milde, ligger 2020 an til å kunne bli oppsiktsvekkende.

– Vi erklærer ikke pollensesongen for å være i gang helt ennå, men slik det ser ut nå vil det nok bli tidligste starten siden målingene startet opp på 70-tallet. Det vil nok også bli en del rekorder rundt omkring, sier Ramfjord.

Vanlig oppstart for pollensesongen er i begynnelsen av mars.

Hallvard Ramfjord

FØLGER TETT: Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund sier flere allergikere allerede har begynt å få problemer.

Foto: NAAF

Regn demper spredning

En rekke prøver fra Vestlandet er på vei inn til NAAF for analyser. Orepollen varer normalt i tre uker.

– Selv om det er tidlig, så har vi allerede fått mange reaksjoner for folk som er ømfintlige for pollen. De merker det før alle andre. Flere av dem har begynt å få symptomer, sier Ramfjord.

Varselet for Møre og Romsdal for tirsdagen lyder «beskjeden spredning», er modningen kommer svært langt for årstiden.

En annen årsak er at det er meldt regn de nærmeste dagene, noe som hindrer pollenspredningen. Utfordringen for allergikere kommer om det blir varmt og fint vær.

Pollen fra or

FØRST UT: Det er pollen fra or, en treslekt i bjørkefamilien, som har begynt å gjøre seg gjeldende på Nordvestlandet.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Meteorologen: – Ingen varm periode i sikte

– Det er ingen spesielt varm eller tørr periode i sikte for de berørte områdene, sier statsmeteorolog Rebecca Roggentin ved Vervarslinga på Vestlandet.

– I Møre og Romsdal venter vi oppholdsvær og delvis skyet nærmeste dagene, med regn i slutten av uken. For Vestland sin del blir det perioder med regn. Temperaturen vil ligge mellom null og fem varmegrader, sier Roggentin.

Det er vanlig at Vestlandet er først ute med pollenspredning. Deretter pleier Sørlandet og Midt-Norge å følge etter, mens det i Innlandet og i nord fortsatt vil drøye en stund før pollenspredningen setter inn.