Håper på plass i Bystyret

Byluftlisten går til valg for å få gjort noe med den dårlige luften i Bergen. De mener at de andre partiene ikke gjør nok for å få bukt med luftproblemene.

Video Byluftlisten håper på plass i bystyret

SE SAKEN

Byluftlisten er i gang med sin første valgkamp. De har verken partikontor eller partistøtte, og går til valg med én sak på plakaten.

– Det viktigste er at vi aldri mer må få et giftlokk i Bergen. Dette handler om at bergenserne er lei av å ha helseskadelig luft, og at vi vil gjøre noe med det, sier førstekandidat for kommunevalget, Endre Tvinnereim.

Partiet har planene klare for hvordan man kan bedre luftkvaliteten i Bergen.

– Ingen av partiene prioriterte vår sak

– Vi er vanlige velgere som ikke føler at vi blir tatt på alvor. Det var ingen av partiene som prioriterte den saken som vi synes er viktigst, sier Frøy Gudbrandsen, som er Byluftlistens førstekandidat på fylkestingsvalget.

Eksperter har uttalt at det ikke er bruk for en egen byluftliste, og at de heller burde ha engasjert seg i de etablerte partiene. Men Gudbrandsen avviser kritikken.

– Hvis vi klarer å gjøre byluften til den viktigste saken i denne valgkampen, har vi lyktes. Partiene som er opptatt av å løse dette kommer til å få mange stemmer. Jeg tror heller det kommer til å skje, enn at vi kommer til å ødelegge for partiene med en miljøprofil.

LES: – Rett og slett dumt og – Vissvass fra byluft-forkjemperne .

Danmarksplass

DÅRLIG LUFT: Å få bukt med dette, er Byluftlistens kampsak.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– 1500 stemmer = en representant i bystyret

Dersom politikerne i Byluftlisten får det som de vil, skal trafikkmengden på Danmarksplass reduseres. Tvinnereim og resten av listen har stor tro på at de kan lykkes.

– Når fastlegene sier at folk må flytte ut av byen fordi de ikke kan puste i denne luften - da måtte jeg bare engasjere meg, sier Tvinnereim.

– Alle som står på Byluftlisten har lunger, og er avhengige av å puste, sier han.

Han har troen på at partiet vil klare å få representanter i det nye bystyret.

– Det er jo bare ca. 1500 stemmer for å få inn en, og 3000 stemmer gir oss to, sier han til NRK.