Hopp til innhold

Mandag ble Trude Drevland ordfører

– Noen tror at jeg har siklet på denne jobben i fire år. Det har jeg ikke, sier Høyre-ordføreren. En av hennes første oppgaver blir å representere Bergen på cupfinalen.

Trude Drevland på Brann Stadion

I BRANN-RUS: Bergens nye ordfører, Trude Drevland (H), fotografert i kjent stil på Brann Stadion.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

En meget passende oppgave for den fotballinteresserte 64-åringen, som dagen etter Branns imponerende seier over Rosenborg på Lerkendal ikke klarer la være å skryte av favorittlaget.

– 6-3 over Rosenborg!? Jeg ble helt sjokka etterhvert som målene trillet inn. Etterpå fikk jeg melding fra en venninne som sa at hun hadde tatt opp kampen til meg, sier Drevland, som gjerne lar seg avbilde på Brann Stadion med supporterutstyr.

Trude Drevland og Gunnar Bakke

SAMARBEID I FIRE ÅR: Trude Drevland var varaordfører i fire år, da Gunnar Bakke (Frp) hadde kjedet.

Foto: Nina C. Krogh

LES OGSÅ: – Kan ikke sammenlignes med noe i verden | Her er Bergens ordfører-favoritt

Har bodd over 30 år i Bergen

– Jeg er ikke så hysterisk supporter som man kanskje tror. Faktisk mener jeg det er for mye fotball på tv. Men med Brann er det annerledes. Det er en måte å få ut all frustrasjon på, og å gjenoppleve glede og sorg på en euforisk måte. Det gjør godt, for du får renset hele systemet. Det kan trygt anbefalses, sier nordlendingen.

64-åringen fra Melbu i Hadsel kommune i Nordland, men har bodd over 30 år i Bergen. Hun er gift med den profilerte bergensadvokaten Odd Drevland, også han opprinnelig nordfra. Drevland er også søster til den kjente skuespilleren Lars Andreas Larssen.

Men Bergens nye ordfører er ikke bekymret for at dialekten skal bli et hinder de neste fire årene. Derimot er hun svært bevisst på at partiet hennes ikke var alle velgernes favoritt.

– Jeg er klar over at det kan være over 50 prosent av bergenserne som ikke er helt sikre på hvordan dette vil gå. Bare historien vil vise hvordan denne damen med nordlandsdialekt ble som ordfører i Bergen, sier hun.

– Skal være streng, men mild

– Er det drømmejobben du får nå?

– Noen tror at jeg har gått og siklet på den i fire år. Jeg har ikke det. Som varaordfører fikk jeg skumme fløten. For den viktigste delen av jobben er å lede bystyremøtene i Bergen, som er det øverste politiske organet i byen. I tillegg skal jeg være bindeledd og døråpner for folk i næringsliv, kultur og utdanning.

– Du har ledet bystyremøtet to ganger som varaordfører. Hvordan vil du være som møteleder?

– Streng, men mild - hvis det lar seg kombinere. Jeg kommer ikke til å klare å la være å bruke humor. Men det vil bli en del prøving og feiling. Bystyret er nytt, med mange nye representanter som heller ikke har prøvd dette før. Det blir en lærekurve både for meg og mange andre, sier Drevland.

Monica Mæland, Trude Drevland og Hilde Onarheim

JUBELNATT: Monica Mæland, Trude Drevland og Hilde Onarheim jubler på Høyres valgvake i høst.

Foto: Kristine Askvik / NRK

Lover å ikke blafre med kjedet

– Jeg kan i alle fall love at jeg skal være forsiktig med å blafre med kjedet. Det er klare regler for hvor og når det skal brukes. Første gang blir på onsdag, når den nye lagmannsrettsbygningen skal åpnes, sier hun.

Ordførerkjedet blir formelt overlevert ca. klokken 16.45 i dag, når det nye bystyret trår sammen for første gang. Da skal også det nye byrådet konstitueres.

Sittende ordfører Gunnar Bakkes siste oppdrag blir kommende lørdag, når det gamle bystyret skal takkes av.

– Da skal jeg holde tale for Gunnar og takke ham for godt samarbeid gjennom fire år, sier Drevland.

Dagen etter går turen til Ullevaal Stadion og cupfinalen mellom Brann og Aalesund, hvor hun håper å kunne gratulere favorittlaget sitt med NM-gullet.

LES MER OM DREVLAND: Vil ha OL til Bergen | Vil døpe om Flesland