Guns N' Roses sjarmert av Bergen

- Jeg elsker denne byen! Jeg vil tilbake hit på ferie, sier Dizzy Reed til NRK.no.

Dizzy Reed i Guns N' Roses bak scenen i Vestlandshallen

TRIVES: Dizzy Reed bak scenen i Vestlandshallen søndag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Mandag kveld åpner Guns N' Roses europadelen av sin «Chinese Democracy»-turné i Vestlandshallen i Bergen, før turen går videre til Oslo onsdag. Reed er en av de ytterst få i bandet som har vært i Bergen tidligere.

- Kjekt å være tilbake. Jeg har vært her én gang tidligere, da med et sideprosjekt. Det var februar, og det var veldig kaldt og mørkt, husker jeg. Vi spilte på et lite sted som heter... Hulen? Det var artig, definitivt verdt togturen, sier Dizzy Reed til NRK.no.

Øvde uten Axl

Keyboardisten i Guns N' Roses kom til Bergen sammen med resten av bandet - minus Axl Rose - allerede torsdag, men 46-åringen har ikke rukket å se stort av byen.

- Jeg skulle ønske vi var midt i turnéen, for jeg elsker Bergen og skulle gjerne ha sett mer av byen. Forhåpentligvis kommer jeg tilbake en gang, på ferie, og får tid til å se byen og fjordene. Det hadde vært veldig kult, sier Reed.

LES OGSÅ: I dag kan du treffe Guns N' Roses

NRK.no fikk overvære deler av bandets lydsjekk i Vestlandshallen søndag ettermiddag. Frontfigur Axl Rose glimret med sitt fravær, og vil trolig ikke øve sammen med bandet før mandag ettermiddag. Keyboardist Dizzy Reed og gitarist Ron «Bumblefoot» Thal tro til som vokalister innimellom, men ellers kjørte bandet gjennom låtene instrumentalt.

Axl Rose

IKKE PÅ ØVING: Axl Rose kom til Bergen i helgen, men var ikke med på øvingen i Vestlandshallen. (Arkivfoto fra 2006)

Foto: BRU GARCIA / AFP

Låtene som ble spilt mens NRK.no var til stede, var «Live And Let Die», «Sorry», «If The World», «Prostitute», «Rocket Queen» og «My Michelle». Og til de som måtte lure: Guns N' Roses anno 2010 er et ekstremt kompetent og tight hardrockband!

Det aller verste spørsmålet

Dizzy Reed er den eneste som er igjen i bandet fra storhetstiden på begynnelsen av 90-tallet. Keyboardisten kom inn i 1990, og har sett folk komme og gå i et imponerende tempo siden. Bruddet med Slash ønsker gruppen ikke å snakke om, og Reed vil heller ikke rippe opp i de mange nedturene bandet har hatt før den nye besetningen stabiliserte seg.

LES OGSÅ: Historien om «Chinese Democracy»

- Hvilket spørsmål om Guns N' Roses er du drittlei av å få?

- «Where is Axl?» Det har jeg fått høre i evigheter. Så mye at en stund trodde jeg nesten det var navnet mitt. Men jeg har ikke peiling, ikke spør meg, humrer 46-åringen.

Ny mann i gitarrekken

Det nyeste medlemmet i gruppen heter DJ Ashba, og er gruppens tredje gitarist. Plassen deler han med Richard Fortus og Ron Thal. Uten at det blir noe kaos på scenen, skal vi tro 37-åringen.

- Vi deler låtene mellom oss. Jeg gjør 80-90 prosent av Slash-bitene, Ron gjør Buckethead-greiene og Richard gjør mye av det Izzy gjorde. Det som passer hverandres stil. Vi er veldig forskjellige gitarister, og gjør det som føles naturlig, sier gitaristen til NRK.no.

DJ Ashba i Guns N' Roses bak scenen i Vestlandshallen

THE NEW GUY: Darren Jay (DJ) Ashba er den siste tilveksten i Guns N' Roses-familien.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Er det riktig at bandet fortsatt opptrer uten en skikkelig setliste?

- Ja, og det er noe av det kule med Guns N' Roses. Jeg har aldri vært i et slikt band før. Du må være skjerpet hele tiden, for alt kommer an på hvordan Axl føler det den kvelden. Vanligvis bare roper han ut låttitlene, og som regel i en helt annen rekkefølge enn kvelden før. Jeg elsker det, og det er ikke minst topp for publikum. De får aldri det samme showet to ganger. På den måten beholder vi spontaniteten, sier Ashba.

- Rølpejam!

På den siste turnéen har gruppen lekt seg med en rekke coverlåter, blant andre «My Generation» (The Who), «Sonic Reducer» (Dead Boys) og «Whole Lotta Rosie» (AC/DC). Sistnevnte en låt GNR ofte spilte helt i starten av karrieren, og som ble dradd frem igjen like før jul da gruppen spilte i Japan.

- Det var Axl sin idé. Av og til slenger vi gitaristene ut et riff, og noen ganger slenger han seg på, slik han gjorde den kvelden. Vi endte opp med en skikkelig morsom rølpejam, og etter det har vi spilt igjen den innimellom, sier DJ Ashba.

Konserten i Vestlandshallen mandag kveld er turnéåpningen for Europa, og det er første gang bandet besøker Bergen. Dizzy Reed lover at fansen skal få valuta for pengene når Guns N' Roses går på scenen.

- Masse bra låter, storslagen underholdning, lys og eksplosjoner.. Rett og slett kvalitetsunderholdning!.

Avviser gjenforening

- Hvis jeg skulle til å sette penger på at den klassiske besetningen (med Slash, Duff McKagan, Izzy Stradlin og Steven Adler/Matt Sorum) skulle komme sammen igjen, hva ville du ha sagt til meg?

- Hvis jeg var en bookmaker, hadde jeg absolutt tatt imot pengene dine. Men ikke gjør det. Du hadde kommet til å tape. Garantert.