Hopp til innhold

Gir oljenæringa nytt håp om Lofoten

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) åpner for å forhandle med Ap om en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten hvis Venstre går i opposisjon.

Terje Søviknes
Foto: NRK

– Det er klart at forhandlingsklimaet for denne saken kan endre seg hvis Venstre ikke vil inn i regjering, sier Søviknes til Dagens Næringsliv.

Han legger til at det først må avklares om det blir snakk om en samarbeidsmodell med Venstre.

I forrige stortingsperiode satte den borgerlige regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre en stopper for en konsekvensutredning av oljeområdene i nord. Et av Venstres krav for videre regjeringssamarbeid er fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ap åpent for samarbeid

– Utfordringen er at Arbeiderpartiet bare vil gå for en konsekvensutredning i Nordland 6, mens vi ønsker å konsekvensutrede et større område, sier nestleder Tina Bru (H) i olje- og energikomiteen. Hun er likevel ikke fremmed for forslaget.

Ap-landsmøtet vedtok i vår å gi grønt løs for en konsekvensutredning av områdene sør for Lofoten. Dagen etter stortingsvalet sa partileder Jonas Gahr Støre at Ap kan samarbeide med regjeringen om dette.

Jonas Gahr Støre i Lofoten

ÅPEN FOR ÅPNING: Ap-leder Jonas Gahr Støre signaliserte rett etter stortingsvalget at regjeringen gjerne må foreslå å åpne for konsekvensutredning sør for Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Miljøbevegelsen reagerte kraftig på signalene, og Gahr Støre var raskt ute og understreket at forslaget må komme fra regjeringen.

Forventer forlik

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi krever at Ap-ledelsen følger opp landsmøtevedtaket.

– Regjeringen bør ta signalene fra Ap på alvor. Jeg forventer også at Senterpartiet og KrF er med og tar ansvar for landets økonomi og slutter seg til et forlik om dette på Stortinget, sier Alfheim.

Frode Alfheim, politisk nestleder i Industri Energi

ØNSKER UTBYGGING: – Både Ap og sentrumspartiene må ta ansvar for landets økonomi, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi

Foto: NRK

Denne uken valgte KrF å gå ut av forhandlingene om et regjeringssamarbeid. Så langt holder Venstre fortsatt døren åpen.