Hopp til innhold

Fullstendig kaos på Bybanens festdag

– En gledens dag, jublet fylkesordføreren tidligere i dag. Men for mange tusen reisende har mandag etter fellesferien vært et sant mareritt.

Lange køer på Bybanen

KAOTISK: Køene på Bybanen har vært uvanlig store mandag. Her fra endestoppet ved Byparken.

Foto: Christian Lura / NRK

For forsinkelser, uvisshet og smekkfulle vogner har gjort det svært utfordrende å være kollektivbruker i Bergen i dag.

Åpning ble forsinket

Oddmund Sylta

BEKLAGER: Skyss-direktør Oddmund Sylta

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det startet med teknisk feil på tre vogner, noe som gjorde at den storslagne åpningsseremonien på nye Råstølen holdeplass kl. 11 ble forsinket.

Siden har det vært store forsinkelser over hele linjen, noe som toppet seg i ettermiddagsrushet med langt mellom avgangene og overfylte vogner,

– Det har gått tre vogner i retning Lagunen, alle smekkfulle, men det tok en halvtime før det kom en vogn andre veien, fortalte en fortvilet bybanebruker til NRK ved 16.30-tiden.

Kort tid etter ble det like godt strømbrudd på linjen, og alle vogner ble stående.

– Dette blir ikke hverdagen!

Direktør i Skyss, Oddmund Sylta, beklager kaoset og forsikrer at dette ikke skal bli hverdagen fremover etter at byggetrinn nummer tre nå er åpnet.

– Problemene i dag har flere årsaker. Vi kom litt skjevt ut etter åpningen på grunn av tekniske problem med noen vogner. Så det har hopet seg opp, vognene kommer uregelmessig og den første er gjerne veldig full. Jeg håper dette vil løse seg utover ettermiddagen, sier Sylta til NRK.

Han sier det også har vært uvanlig mange reisende med Bybanen mandag, ikke minst på grunn av den 7 km nye strekningen i Ytrebygda.

– Dette blir ikke hverdagen. Vi har mange nye nysgjerrige reisende i dag, byen er full av nye studenter og det er sol ute. Så det er nok uvanlig mange mennesker ute og reiser i dag.

Store forsinkelser på Bybanen

FORSINKET: Reisende blir forberedt på store forsinkelser på denne infotavlen på Wergeland.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Lover bedre kapasitet

– Har Bybanen vokst seg for stor?

Anne Gine Hestetun Bybanen

JUBEL: Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) ved åpningen på Råstølen i formiddag.

Foto: NRK

– Nei, det er et luksusproblem for oss at banen er full, og det er vår oppgave å påse at det er tilstrekkelig kapasitet. Derfor har vi heller ikke lagt ned bussruter i Ytrebygda, slik at bussene kan ta unna litt trafikk, sier Sylta.

Skyss-direktøren presiserer også at vognene er under ombygging, slik at man om noen måneder skal kunne trafikkere strekningen Bergen sentrum - Birkelandsskiftet med utelukkende lange vogner.

– Kapasiteten vil øke når alle vognene er bygget om til lange vogner, sier Sylta.

Bybanen på Nygård

STRØMBRUDD: Ved 17-tiden ble Bybanen rammet av strømbrudd. Her står en vogn og venter på bedre tider på Nygård.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK