Hopp til innhold

Frykter vannskutere vil ramme sjøfugl

HJELLESTAD (NRK): Bråkende, raske og bråe vannskutere langs land truer fuglelivet langs norskekysten, mener Norsk Ornitologisk Forening.

Vannscooterkjøring blant svaner i Etnefjorden

– ØDELEGGENDE: Vannskuterkjøring som dette, i Etne i Hordaland, er skadelig for fuglelivet, mener Norsk Ornitologisk Forening.

Foto: Terje Håheim

Regjeringen fjernet vannskuterforskriften fra 18. mai, og det er nå fritt frem for å leke seg med jetmotorer på sjøen.

Det kan få alvorlige konsekvenser for sjøfugl langs kysten, mener naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

– Vi har vært veldig kritiske til dette. Vi vet at de grunne områdene nært land er veldig viktige for mange typer fugler. Det gjelder for store deler av norskekysten, sier Eggen.

Vannskuterforskriften gjorde at man måtte 400 meter fra land for å kjøre lovlig. Også organisert kjøring innenfor noen få avgrensede områder var tillatt.

Eggen mener opphevingen kan skade dyrelivet.

– Vannskutere kan gå raskt, ha uforutsigbare bevegelser, og de bråker mye. Det er spesielt at de kan gå på ganske grunne områder og skifte retning fort. De blir også brukt mye til lek, slik at de kommer igjen og igjen. Det er spesielt problematisk, sier han.

Bård Hoksrud på vannscooter

I FARTEN: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) kjører vannskuter.

Foto: Aas, Vegard M. / NTB scanpix

Hoksrud: – Bør gi loven tillit

Frps Bård Hoksrud har vært fanebærer for oppheving av forbudet. Han mener regjeringen har gjort det lettere å følge regelverket, ved å ta bort vannskuterforskriften, slik at skuteren blir likestilt med båter.

Dette gjør det enklere å slå ned på overtredelser av det generelle regelverket, mener han.

– Jeg registrerer at det er noen som er veldig kritiske og har vært kraftig ute nå, men jeg synes at man først bør gi tillit og prøve det ut. Jeg tror at dette kommer til å gå bra. Det handler om at de hodene som sitter oppå – enten det er i en båt eller på en vannskuter – følger regelverket som er der, og de fartsgrensene som gjelder, sier Hoksrud.

Hjellestad Jetski

PÅ GRUNNEN: Fordi vannskuterne kan kjøre på grunnere vann enn båter, er de farlige for sjøfugler, mener Norsk Ornitologisk Forening. Her demonstrerer Bjørn Liseth, leder for Hjellestad jetskiklubb, vannskuterkjøring for NRK.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Må få ny småbåtlov

Bjørn Liseth, leder for Hjellestad jetskiklubb, er glad for at forskriften ble kastet, og mener at den ikke hadde noen funksjon.

– Den forskriften som ble laget for to år siden, var laget for å bryte reglene, sier Liseth.

– Jeg har forståelse for at miljøvernere er bekymret for sjøfuglen. Men problemet ligger nok ikke på vannskuter, men på båtkjøring generelt. Det regelverket vi har nå, er fra da Beatles var på topp. Det er gammelt og utdatert. Vi må få på plass en småbåtlov som regulerer båtkjøringen på hele kysten for alle fartøy, ikke bare for en liten promille som har en jetdrevet båt. Det er vel så galt med dem som har propeller, mener han.