Hopp til innhold

Svane trolig påkjørt av båt – viltnemnda advarer

En hannsvane som passet på et reir ble sannsynligvis påkjørt av en båt. Svanen måtte avlives.

Skadet svane

SKADET: Svanen hadde to dype kutt, et i brystet og et i låret.

Foto: Viltnemnda

Ved Notabuholmen i Os i Hordaland, ble en svane funnet stygt skadet lørdag 20. mai. Viltnemnda ble kontaktet, og etter samtale med veterinær, ble svanen besluttet avlivet.

– Den hadde to dype kutt, et i brystet og et i låret. Det var for store skader til at noe kunne gjøres, sier viltkontakt i Os, Espen Krüger Andersen.

Notabuholmen flyfoto

Trolig båtpåkjørsel

Det er ikke brakt på det reine hvordan svanen fikk skadene, men både viltkontakten og ornitolog Arild Breistøl ved Universitetet i Bergen tror at skadene er forårsaket av en båt.

– Det er et stort sår, så noe med stor kraft har forårsaket det. Det utelukker kamp med annen svane, og jeg har snakket med flere kolleger og kommet frem til at det heller ikke kan være hund. Det ser mer ut som påkjørsel av båt, sier Breistøl.

– Skadene er på undersiden av fuglen, så en kan spekulere i det, og svaner forsvarer revirene sine. Den kan ha kommet i kontakt med en propell, og det trenger ikke være forsettlig fra føreren, men svanen kan ha angrepet båten, sier Andersen.

Arild Breistøl

ORNITOLOG: Arild Breistøl er ornitolog og ansatt ved Universitetet i Bergen. Han er også med i Norsk ornitologisk forening, som blant annet kjemper for et forbud mot vannskutere. Skuterne kan komme mye nærmere land enn båter, noe som gjør det farlig for fugler, mener han.

Foto: Stian Røkenes / NRK

Veier opp til 14 kilo

Svanen skal ha passet på et reir på Notabuholmen. Det er nå på året at svaneeggene klekkes, og særlig hannsvanene, som ble påkjørt i dette tilfellet, forsvarer reirene med bokstavelig talt nebb og klør.

– Disse dyrene kan veie opp til 14 kilo, og de viser helt klart når mennesker ikke skal gå nærmere. Å forstyrre hekkende fugl i hekketiden er ikke tillatt etter norsk lov. Når signalet kommer fra hannen, betyr det at du kan gå hit, men ikke lenger, sier Breistøl.

Også viltnemnda advarer mot å oppsøke svaner:

– Treffer svanen rett, kan den slå ut en voksen mann. Det lureste du gjør er å rygge, sier Andersen.

Svanen som ble påkjørt var merket, og har tidligere vært i Kirkebukten i Laksevåg i Bergen. Ifølge Breistøl skal den ha oppholdt seg i Sandviken i hele vinter, hvor det lå en flokk på mellom syv og ti svaner.

Svaneungene blir passet på av foreldrene helt frem til nyåret, men ungene er mest sårbar frem til juli.