Frp sikret økte bompenger i Bergen

Det borgerlige flertallet i fylkestinget besluttet tirsdag å øke bompengesatsene i Bergen fra 15 til 25 kroner.

Terje Søviknes

STEMTE FOR MER BOMPENGER: Terje Søviknes mener alternativet med køprising er mye verre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fremskrittspartiet og Høyre har et flertallssamarbeid med Venstre i fylkestinget, men måtte i denne saken redde seg på stemmene fra Kristelig Folkeparti, som sitter i byråd med de to partiene i Bergen kommune.

LES OGSÅ: Byrådet sier ja til økte bompenger

– Reduserer trafikken med 12 prosent

Økningen vil koste bilistene 600 millioner kroner i året. Inntektene skal finansiere bybane til Flesland, en rekke kollektivtiltak, ringvei vest og den omdiskuterte Skansentunnelen.

Samtidig viser beregninger at økningen vil redusere biltrafikken i Bergen sentrum med 12 prosent. Flertallet mener dermed at tiltaket er tilstrekkelig til at det utløser belønningsmidler fra staten på 300 millioner kroner.

Ville unngå køprising

Vedtaket var hardt å svelge for bompengemotstander Fremskrittspartiet, noe fylkestingsrepresentant Terje Søviknes gladelig innrømmer. For partiet var dette alternativet langt å foretrekke fremfor køprising, som opposisjonen ønsker.

– Vi gjør dette for å ta et ansvar for at vi får flertall for en pakke som denne regionen trenger, sier Søviknes til bt.no.

Fylkestingspartner Venstre tok opposisjonens side og stemte mot Høyre og Frp. Fylkesvaraordfører Mona Hellesnes (V) var likevel ikke en slagen kvinne etter avstemmingen, som endte med 30 mot 27 stemmer for økte bompenger.

– Glade for bybaneutbygging

– Dette sikrer tross alt en videre utbygging av Bybanen, og det er vi glade for. Men vi beklager at det ikke er en enda tydeligere miljøprofil på det som vi nå sender til Samferdselsdepartementet, sier Hellesnes til NRK.no.

Saken blir nå oversendt Samferdselsdepartementet for godkjenning. De nye bompengesatsene vil tre i kraft i 2013.

LES OGSÅ: Frp reddet bompenge-prosjekt