Hopp til innhold

– Dette var litt mer av Norge enn vi håpet på

I bilen diskuterte de franske journalistene om det var trygt å kjøre i det kraftige regnet. Plutselig ble veien forvandlet til vann, jord og trær.

De to franske kollegene Anne Viry-Babel og Jean-Christophe Chéneau havnet midt i jordraset på E16 mellom Bulken og Voss.

– DET VAR ET MARERITT: Nedbøren som kom på Vestlandet torsdag gjorde kjøreturen fra Sogn til Bergen til et mareritt for Anne Viry-Babel og Jean-Christophe Chéneau.

– På et tidspunkt skjedde det noe. Vi skjønte ikke hva, men det var noe som var i veien, forteller den franske TV-journalisten Anne Viry-Babel til NRK.

Mellom opptak i Sogn og i Bergen fikk det franske TV-teamet oppleve Norge på sitt verste. Like etter at paret hadde passert Voss ga en lokal vei etter for den kraftige nedbøren, og raste ned over europaveien.

Veien er fremdeles stengt, og kommer til å bli det i flere dager.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ras på E16

BLE STÅENDE: Bilen til de to franske journalistene ble stående fast i jordraset på E16 torsdag kveld.

Foto: Sjur Herre

– Kan det være trygt å kjøre?

De to franske kollegene var på vei fra Jostedalsbreen mot Bergen. På veien hadde de snakket om det, om det i det hele tatt var trygt å kjøre bil når det regnet så mye som det gjorde.

– Ingen av oss har noen gang sett så mye regn på en bilvei før. Vi kunne knapt se en meter foran bilen, forteller Anne Viry-Babel. Sammen med sin kollega Jean-Christophe Chéneau, er hun på besøk for å lage en dokumentarfilm om Norge.

LES OGSÅ:

Ras på E16

BOM FAST: Hit, men ikke lenger, gikk turen fra Sogn til Bergen torsdag.

Foto: Arne Hofseth

– På et tidspunkt skjedde det noe. Vi skjønte ikke hva, men det var noe som var i veien, forteller Anne.

Trodde TV-utstyret var tapt

Plutselig kom vann og jord veltende ned på veien. Et tre smalt i panseret. Anne Viry-Babel og Jean-Christophe Chéneau gikk ut av leiebilen midt i gjørmehavet på europaveien.

– Vi hadde sett en del arbeid langs veien, og trodde først det var veiarbeid på stedet. Ikke før vi åpnet bildøren skjønte vi at det var et ras som hadde gått, forteller hun.

Bilen som ble tatt av raset på E16

FIKK UTSTYRET IGJEN: Her kan Anne hente tingene sine ut av bilen de kjørte inn i raset med torsdag.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Anne satt på passasjersiden i bilen, men måtte krabbe ut døren på førersiden. Hun tenkte på opptakene hun hadde liggende i bilen. Fryktet at de kom til å miste flere ukers arbeid. Alt utstyret måtte bli liggende i bilen som sto fast.

– Var sikker på det skulle rase mer

– Da vi sto utenfor bilen og så oppover fjellsiden følte vi oss langt fra trygge. Var helt sikre på at det kom til å rase mer, forteller hun.

Etter en natt på hotell på Voss har de fått ny leiebil, og gjør et nytt forsøk på å kjøre til Bergen. Denne gang i dagslys.

– Det blir bedre. Vi kommer nok uansett til å kjøre ekstra forsiktig, men det var ekstremt i går. Himmelen åpnet seg over oss, og det var et mareritt å kjøre, beskriver de.

– Personlig mener jeg at vi må tilpasse oss naturen. Og da tenker jeg på om vi kanskje burde latt være å kjøre bil når det regner så mye, mener hun.