Hopp til innhold

Forventer milliarder til veiprosjekter

Kravet om samferdselsmilliarder i Hordaland slår alle rekorder når Nasjonal transportplan (NTP) blir lagt fram i dag.

Ringkjøb og Hestetun spiser kake

KREVER MILLIARDER: Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun og ordfører i Voss Hans Erik Ringkjøb forventer milliarddryss til samferdselsprosjekter i Hordaland. For Ringkjøb er det nærmest selvsagt at E16 blir prioritert.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Det politiske miljøet krever blant annet penger til begge de to gigantprosjektene ferjefri-E39 og ny vei og bane mellom Bergen og Voss.

Hans Erik Ringkjøb

– EN SELVFØLGE: At det er satt av penger til E16 og Vossebanen mellom Bergen og Voss ser ordfører i Voss, Hans Erik Ringkjøb på som selvsagt.

Foto: Voss kommune

Ordfører i Voss, Hans Erik Ringkjøb har store forventninger før Statens vegvesen, Jernbaneverket, Avinor og Kystverket i dag legger fram det faglige grunnlaget for Nasjonal transportplan.

For ham er det er det nærmest selvsagt at E16 og Vossebana blir prioritert.

– Jeg er ganske sikker på det ut fra det som har skjedd de siste årene med planlegging, diskusjoner, utredninger og ikke minst regjeringens trasévalg. Jeg har sagt at her er det både veg og bane som må fornyes, sier han.

Legger frem «meny»

Tom Knudsen

MANGE MÅ INN: Regiondirektør i NHO, Tom Knudsen, peker på det store etterslepet som gjør at mange prosjekter må inn i NTP.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Også regiondirektør i NHO, Tom Knudsen, regner med milliarddryss til en rekke prosjekter i Hordaland. Han peker på at det er et stort etterslep og derfor veldig mange prosjekter som må inn.

– Jeg kan nevne Sotrasambandet, Hordfast, Nyborg-Klauvaneset nord for Bergen, Vossebana og bymiljøavtalen for Bergen hvor også Bybanen inngår, sier han.

I tidligere NTP-prosesser har det handlet om å være inne eller ute når etatene legger frem forslaget sitt. I år vil det være annerledes.

Dokumentet fagetatene legger fram i dag kommer til å ligne mer på en meny som politikerne må velge fra.

Tidligere har de fire etatene lagt fram et helhetlig forslag, der et prosjekt nærmest har vært sikret realisering om det har blitt velsignet av fagetatene. Nå blir det i større grad opp til politikerne å putte inn de prosjektene de ønsker.

Legger slagplanen

Fylkesordførar Anne Gine Hestetun (Ap)

STARTER ARBEIDET: Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) legger slagplanen i dag etter fremleggingen av NTP.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Fylkesordfører i Hordaland Anne Gine Hestetun (Ap) er i alle fall klar til å ta fatt på jobben med å få hjem milliardprosjektene.

Allerede etter framleggingen i dag møter hun NHO, LO, byrådet i Bergen og de andre politiske partiene i Hordaland for å legge slagplanen videre.

– Jeg forventer å finne rene penger til blant andre Sotrasambandet, E39, Hordfast, E16 med både veg og bane, rassikringsprosjekt og Ringeriksbanen. Også vil det være naturlig å tro at øst-vest-prioriteringer kommer inn når høsten nærmer seg, sier hun.