Hopp til innhold

Skal forske på svineinfluensa

Unikt forskningsprosjekt i Bergen.

Svineinfluensa
Foto: NRK

Svineinfluensa er over oss for fullt.

Mange sitter med spørsmål, men det er foreløpig få svar. Det ønsker forskere i Bergen å gjøre noe med.

Et nytt forskningsprosjekt har som mål å finne ut hvorfor vi blir så syke av svineinfluensa.

Prosjektet er sannsynligvis unikt i verdenssammenheng.

Sykdomsforløp, risiko og komplikasjoner

Guri Rørtveit

GURI RØRTVEIT: Skal forske på svineinfluensa.

Foto: Gunhild Agdesteen / NRK

– Vi begynte å jobbe med dette i juli, da snakket om en influensaepidemi såvidt var i gang. Å planlegge et forskningsprosjekt tar lang tid, så det er sjelden man kommer så raskt i gang, sier Guri Rørtveit, forskningsleder ved Allmennmedisinsk forskningsenhet, Unifob helse og professor ved Universitetet i Bergen.

Sammen med fire kollegaer skal hun kartlegge sykdomsforløp, risikofaktorer og hvor mye komplikasjoner svineinfluensaen fører med seg.

– Vi vil finne ut hvordan sykdommen forløper seg i befolkningen. Ikke bare hos de som er mest alvorlig syke, men også alle andre som får influensaplager.

Resultatene kan vise seg å være nyttig i forhold til senere epidemier, mener forskerne.

– Vi vil undersøke hvilke konsekvenser det har får jobb- og skolefravær og hvordan befolkningen bruker helsetjenesten i en epidemisituasjon.

Nyttig kunnskap

– Kunnskapen kan bli nyttig også i forhold til andre epidemier. Her i Bergen har vi hatt erfaring med giardia, i Austevoll har det vært brennkoppepidemi. Vi har forskjellige typer epidemier som kommer til befolkningen med jevne mellomrom og dette kan være med å hjelpe oss i planleggingen.

I følge Rørtveit gir fastlegeordningen vi har i Norge et unikt fortrinn i forskningssammenheng.

Det er, for det aller meste, fastlegene som har kontakt med pasienter under en influensaepidemi. Det er via fastlegekontorene data skal samles inn.

3000 pasienter i fem kommuner

I alt skal 3000 pasienter følges opp.

– Den kommende tiden vil vi be en del fastleger sende ut et spørreskjema til pasientene sine. Det som er spesielt med denne undersøkelsen er at vi har mulighet til å få tak i alle pasientene, hvert fall alle som er i kontakt med fastlegen sin, og det er veldig mange akkurat nå.

Alle aldersgrupper og varianter av sykdomsalvorlighet er av interesse for forskningsprosjektet. Kommunene som skal være med i prosjektet er Bergen kommune, Lindås, Meland, Kvam og Austevoll.