Hopp til innhold

Forkjølelse kan hindre influensa

Dersom du er forkjøla, kan du være mindre mottakelig for svineinfluensaviruset.

Influensa, svineinfluensa, forkjølet
Foto: Colourbox.com

Det er en svensk studie som har sett på muligheten for at vanlig forkjølelse kan føre til mindre utbredelese av svineinfluensa.

Nå har leger ved Folkehelseinstituttet og St. Olavs Hospital sett nærmere på undersøkelsen.

- Det var påfallende at vi på ettersommeren fikk en reduksjon i antall svineinfluensatilfeller, samtidig som vi hadde en stor økning i tilfeller av rhinovirus, sier overlege Svein Arne Nordbø ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital til Adressa .

Rhio er det vanligste viruset som fører til vanlig forkjølelse og luftveisinfeksjoner i Norge.

Vanlige symptomer på forkjølelse er tett nese, sår hals og hodepine. Dersom man har influensa har man ofte feber og muskelsmerter i tillegg.

Svineinfluensatilfeller går ned

Svein Arne Nordbø

Overlege Svein Arne Nordbø ved St. Olavs Hospital tror forkjølelse kan motvirke svineinfluensasmitte.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Nordbø og hans legekollega Gabriel Ånestad fra Folkehelseinstituttet publiserte nylig data fra svineinfluensaprøver ved St. Olavs Hospital. De viser at antall tilfeller av svineinfluensa går ned når flere blir forkjølet.

En av teoriene er at man er bedre beskyttet mot svineinfluensa dersom man er forkjølet.

- Hvis man er infisert av en virustype, så stimulerer den til interferon-produksjon. Interferon er et stoff som hemmer andre virus. Vi tror at når mange er infisert med rhinovirus, blir deler av befolkningen mindre mottakelig for å bli smittet med svineinfluensa samtidig, sier Nordbø til Adressa.

Virker ikke om vinteren

Ifølge Nordbø gjelder dette først og fremst om sommeren. Når det er tørt og kaldt ute blir nemlig rhinoviruset ukonkurrert av svineinfluensaen, som sprer seg raskere i kaldt og tørt klima. Så da er man like langt.

Nordbø understreker at sammenhengen mellom svineinfluensa og forkjølelse ikke er bevist, selv om alle dataene tyder på det.

- Det kan være tilfeldig, men det er påfallende at vi har sett det samme fenomenet både i Norge og i Sverige, sier han i Adressa.

AKTUELT NÅ