Hopp til innhold

Flere innstiller på Vestlandet

Først innstilte Widerøe alle sine flygninger til og fra Vestlandet torsdag. Så like etterpå vedtok SAS det samme. Men Norwegian flyr.

Widerøe Dash 8-103
Foto: Lien, Kyrre, Kyrre Lien / SCANPIX / SCANPIX

Torsdag kveld var Bergen lufthavn Flesland åpen, men det var ikke så mange fly som gikk. Widerøe innstilte alle sine fra tidlig ettermiddag og ut dagen, klokken 17 gjorde SAS det samme.

På Stavanger lufthavn Sola var situasjonen den samme.

– Alle våre flygninger til flyplassene på Vestlandet er innstilt, sier informasjonssjef i Widerøe Siw Sandvik.

Grunnen er at Bombardier som produserer Dash 8 flyene, ikke anbefaler at de flyr når det er forurensning i luften.

Produsenten fraråder

– Vår produsent sier at vi ikke skal fly nå siden det er et område som er forurenset. De skiller kun på forurenset og ikke forurenset luft, sier hun. Det betyr at siden det er fare for at det er en lav konsentrasjon av forurensning i luften så setter de flyene på bakken.

– En av grunnene er at flyene må inspiseres etter flygning når de flyr i slik luft, og vi har ikke klart å få til en slik ordning nå. Produsenten har rett og slett ikke klare rutiner for dette, sier hun.

Det er svært liten erfaring med å fly i askeskyer, dermed har ikke produsenten gitt selskapene noen instrukser for hvordan de skal forholde seg etter å ha flydd i aske.

Noen kan fly

– Vi venter på å få dette, andre selskap kan fly fordi f.eks Boeing har gitt sine operatører slike rutiner, sier hun.

Nå ber selskapet passasjerer om å sjekke selskapets nettsider for siste informasjon, og da er det viktig å sjekke under Er flyet i rute?

– Det er stadig nye folk som kommer til og dermed er det ikke alle som har fått med seg denne informasjonen. Så vi må bare terpe på det, sier Sandvik.

SAS stopper også

Klokken 17 ble det klart at også SAS setter sine fly på bakken på sørvestlandet og København.

– Vår sentrale flygeledelse har bestemt at det ikke er tillat å fly med våre fly på Vestlandet nå, sier vaktsjef for SAS på Flesland Jan Rafsol.

Det betyr at ingen fly ville ankomme eller ta av fra Flesland.

Bedt om mer informasjon

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen opplyser til NRK klokken 19.15 at flyselskapet har blitt bedt av sin tilsynsmyndighet (Skandinavisk Tilsynskontor) om en presisering.

– De vil ha informasjon om de prosedyrene SAS skal benytte etter flygning i områder hvor det kan forekomme lave konsentrasjoner av aske i luften, sier han.

– Vi jobber med å innhente denne tilleggsinformasjonen de ber om nå. Og mens vi gjør det så flyr vi ikke i sone 2. Restriksjonene gjelder bare Vestlandet og København og omfatter 280 flygninger.

Torsdag kveld opplyser SAS at de jobber for å få til normal trafikk fra fredag morgen.

– Vi sender ett fly til København i kveld og resten er innstilt. Nå planlegger vi for normal drift i morgen tidlig, sier Trond Stenersen i SAS Ground Servicec til NRK klokken 21.50.

Norwegian flyr

– De fleste av våre fly er i luften som normalt, det sier markedsdirektør i Norwegian Åsta Braathen til NRK. Til tross for at to selskaper har satt sine fly på bakken så velger altså de å fly.

– Vi følger de godkjente prosedyrene som Luftfartstilsynet har utarbeidet. Vi har noe redusert kapasitet, men vi flyr, sier hun.

Skjønner du at folk er usikre så lenge noen velger å la flyene stå?

– Jeg skjønner det, men det er strenge direktiver som vi følger, sier hun.

Hun understreker at dette er noe som ledelsen og pilotene er enige om.

Flesland er åpen

Da passasjerene kom til Flesland torsdag og oppdaget at flyplassen igjen var stengt var de ikke blide. Det ble nærmest opprør som førte til at folk truet med å nekte å forlate flyplassen. Et reisefølge sa at de ikke ville forlate flyplassen før de fikk fly dit de skulle.

Noen ble smurt med kjøttkaker og rødvin i tillegg ble de lovet at de skulle få fly så de kom seg på cruise.

– Flyplassen er åpen hos oss, nå er det opp til flyselskapene selv å velge om de vil fly eller ikke, sier lufthavnsjef på Bergen lufthavn, Flesland Dag Aksnes.

LES OGSÅ: Slik er luftrommet over Norge

Slik er luftrommet over Europa

Åpent luftrom

Klokken 21 torsdag kveld melder Avinor at prognosen nå tilsier at luftrommet vil være åpnet frem til formiddagen fredag. I første omgang til klokken 8.00, men det kan være at dette vil gjelde også utover formiddagen.

Det blir laget en ny prognose klokken 2.00 og 8.00 og de vil gi en sikrere beskrivelse av utviklingen.

De som skal ut å reise må ta kontakt med sitt flyselskap. Det kan være at flyselskapene ikke flyr selv om luftrommet er åpent.