Hopp til innhold

Flere bedrifter utsetter jobbstart - nyansatte uten inntekt i måneder

Hundrevis av nyansatte taper flere månedslønner på at bedrifter utsetter jobbstart. – Jeg visste ikke at det var så enkelt å komme seg ut av en kontrakt, sier Ludvig Pedersen.

Ludvig Pedersen

– OVERRASKET: Ludvig Pedersen fikk utsatt oppstarten sin i et av de største konsulentfirmaene i Norge. Han er overrasket over at firmaet kunne gjøre dette.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Ludvig Pedersen (24) fra Lier skulle starte i ny jobb til høsten. Så kom beskjeden om at kontrakten hans ble utsatt med to og en halv måned.

– Jeg og en venn fra studiet hadde planer om å finne leilighet sammen i Oslo. De planene måtte legges på is. Plutselig hadde jeg en veldig lang sommerferie foran meg. Man ser jo for seg at man har en fast inntekt som er kontraktsfestet.

Pedersen ble ferdig utdannet sivilingeniør fra NTNU i vår. Allerede i fjor høst skrev han under på kontrakt om fast jobb i et av de store konsulentfirmaene i Norge.

– Et betydelig antall

På grunn av koronakrisen har store konsulent- og revisjonsfirmaer og flere mindre firmaer valgt å utsette jobbstart for nyansatte som skulle startet i jobb til høsten. Noen i én uke, andre helt til neste år.

De er fortvilet og forbannet.

Lise Lyngstad Randeberg, president i Tekna

Dette gjelder blant annet Deloitte, PwC og KPMG som alle har kontorer i en rekke byer i Norge og rekrutterer studenter fra hele landet.

President i fagorganisasjonen Tekna, Lise Lyngstad Randeberg, sier de har merket en betydelig økning i antall henvendelser fra nyutdannede de siste ukene. Hun tror det er store mørketall.

Randeberg anslår at det dreier seg om mer enn ti bedrifter som driver innen teknologi og naturvitenskap.

Nina Riibe

– BEKYMRET: Leder i fagorganisasjonen for økonomer, Nina Riibe, sier de er bekymret for at flere nyansatte får utsatt jobbstarten.

Foto: Annette Larsen / Annette Larsen

– Økende tendens

Også Juristforbundet sier de har fått flere henvendelser fra nyutdannede. Dette bekrefter leder i fagorganisasjonen, Econa, for økonomer, Nina Riibe.

– Vi ser at det er en økende tendens og det gjør at vi blir bekymret. Det er flere mindre bedrifter, men også de store konsulentselskapene som ser seg nødt til å utsette starttidspunkt.

Tekna-presidenten sier de nyutdannede som kontakter dem reagerer sterkt på beskjeden.

– De er fortvilet og forbannet. De har innrettet seg på at de skal starte i ny jobb, kanskje har de flyttet til et nytt sted og de har som regel ikke en annen jobb å gå til, sier Randeberg.

Lise Lyngsnes Randeberg

– FORTVILET: President i Tekna, Lise Lyngstad Randeberg, sier arbeidstakerne som tar kontakt med dem er fortvilet og forbannet over situasjonen.

Foto: Thomas Hoffmann / Tekna

– Vil beholde alle i jobb

KPMG er et av firmaene som har valgt å utsette kontrakter. HR-direktør Vivi Kristensen opplyser at 25 kontrakter får utsatt oppstart og starter senest januar og 75 studenter starter i september.

Hun hevder bedriften er sitt ansvar bevisst og at de arbeidstakerne det gjelder har blitt tilbudt å jobbe som ekstra ressurser på andre prosjekter i den perioden det gjelder.

– Vårt fokus er å beholde alle i jobb og tilby nye medarbeidere en god start på yrkeslivet. Målet har vært at alle skal få starte hos oss, alle skal få beholde avtalte lønnsbetingelser, og så mange som mulig skal få starte omtrent til samme dato som forespeilet, sier Kristensen.

Se tilsvar fra selskapene her:

Barcode i Bjørvika

STORE FIRMAER: Flere av de største konsulent- og revisjonsselskapene i Norge har utsatt jobbstarten med uker eller måneder. Deloitte, PwC og KPMG har kontorer i de største byene i Norge og rekrutterer studenter fra hele landet.

Foto: Christopher I. Sandøy

Ulik praksis for kompensasjon

Disse arbeidstakerne får heller ikke dagpenger fra staten, og det er ulik praksis for om firmaene velger å kompensere for den tiden de ansatte ikke får jobbe.

Daglig leder i Norsk Studentforening, Andreas Trohjell, sier situasjonen for dem som ikke blir kompensert er prekær.

– Fortvilelse er en god beskrivelse for dem som opplever dette. Vi oppfordrer bedrifter til å ansette disse. Vi ønsker også at staten tar ansvar. Det må på plass en ordning hvor disse studentene mottar støtte.

Firmaet Ludvig ble ansatt hos ga ikke tilbud om kompensasjon. PwC kompenserer ikke sine ansatte, mens Deloitte tilbyr én månedslønn i kompensasjon. I KPMG får de tilbud om å jobbe på andre prosejekter i mellomtiden.

Andreas Trohjell i Studentparlamentet

KREVER STØTTEORDNING: Daglig leder i Norsk Studentforening, Andreas Trohjell, sier det må på plass en økonomisk støtteordning for de nyansatte studentene som får utsatt oppstart.

Foto: Benjamin Skaug

Da Ludvig fikk beskjed om utsettelsen, takket han ja til et jobbtilbud i konsulentselskapet Sopra Steria. Han sier det var viktig for ham å komme ut i jobb som planlagt.

– Det har noe å gjøre med hvor nettverket ditt befinner seg. Medstudenter flytter for å starte å jobbe og du vil være en del av det. Jeg ville helt klart revurdert situasjonen med en ny arbeidsgiver hvis jeg hadde fått kompensasjon og blitt ivaretatt på en litt annerledes måte.

NRK retter: I en tidligere versjon stod det at rundt 100 kontrakter i KMPG blir utsatt til januar. Det riktige er at 25 får utsatt oppstart og starter senest januar, mens 75 studenter starter i september. De som starter etter nyttår er tilbudt muligheten til å jobbe som ekstra ressurser i et pågående prosjekt hos KMPG i løpet av høsten.