– Ulykker her er egentlig bare noe vi går og venter på

På ti år har fire vogntog havnet i elven på omtrent samme sted på E16. – Det er kun ett ord som dekker dette, og det er tragisk, mener Lastebileierforbundet.

En trailer kjørte i elven ved Sundve på E16 i Voss. Dette er fjerde gang en trailer kjører utfor på samme sted.

SE VIDEO: Slik ser det ut på ulykkesstedet ved Sundve onsdag morgen.

– Min umiddelbare reaksjon da jeg hørte om ulykken var at jeg bare hadde lyst å sette meg ned og begynne å gråte. Nå er nok et liv gått tapt.

Det sier Jan-Ove Halsøy etter gårsdagens dødsulykke på E16 i Voss. Fylkeslederen i Hordaland i Norges Lastebileier-Forbund kjenner godt til ulykkesstedet ved Kvednagjelet mellom Vinje og Sundve, nordøst for Voss-bygda

Jan Ove Halsøy

KREVER UTBEDRING: - Det er åpenbart noe farlig med svingen der dødsulykken skjedde i går, sier Jan-Ove Halsøy, fylkesleder i Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland.

Foto: NRK

Det svenske vogntoget braste rett gjennom autovernet og ut i elvejuvet i en sving mellom Sundve og Vinje. Vogntoget fikk store materielle skader og førerhuset ble liggende på taket ved elven. Den unge svenske sjåføren mistet livet.

Selv om det er ikke klart hva som var årsak til ulykken, krever Lastebileier-Forbundet at noe gjøres.

Fire vogntog i elven på ti år

For utforkjøringen er ikke den første. Bare på de ti siste årene har fire trailere havnet i elven på omtrent samme sted, en sving like nord for skolen i Sundve.

– Den svingen har fire vogntog på samvittigheten, og det som er sikkert er at dette ikke blir den siste ulykken her. Det er kun ett ord som dekker dette, og det er tragisk, sier Halsøy.

Trailer i elven på Voss

DESEMBER: Det er få måneder siden en ulykke på samme sted. To trailere frontkolliderte på E16, og den ene ble kastet ut i elven.

Foto: Arnstein Karlsen

Den siste ulykken skjedde så sent som i desember. Da frontkolliderte to vogntog ved svingen, og det ene ble kastet ut i elven. Etter en intens redningsaksjon ble sjåføren reddet ut av førerhuset etter 90 minutter i det iskalde vannet.

To andre vogntog havnet i elven i 2003 og 2005.

– Må være veien

Lastebileier-Forbundet mener svingen er så farlig at den må utbedres.

– Med fire like ulykker på samme sted må det være noe ille med veien, sier Halsøy.

Det har også vært flere andre ulykker i den samme svingen de siste ti årene, de fleste av dem møteulykker (se faktaboks). Gårsdagens ulykke var den første dødsulykken.

– Vi vet at dette er en veldig krevende veistrekning. At det skjer ulykker der, er egentlig bare noe man går og venter på, sier Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb.

Trailer havnet i elven i dødsulykke

I GÅR: En svenskregistrert trailer havnet i elven på E16 ved Sundve. Den unge sjåføren mistet livet i ulykken.

Foto: Arnstein Karlsen

Ordfører vil ha ny vei

Ap-ordføreren er helt enig i at det trengs ny vei på strekningen. Men er avhengig av penger fra sin egen regjering.

– Derfor har vi gjort ferdig en reguleringsplan for ny vei her, men det ikke vits i å gjøre noe annet. Vår målsetting er å få det inn i den kommende Nasjonal Transportplan, og at det kan komme i gang tidlig i planprosessen.

– Men selv om vi skulle få vi det til, vil det uansett gå fire-fem år før det kan stå klart, sier ordføreren.

Vil ha tilsyn

Lastebileier-Forbundet er langt mer utålmodige.

– Vi har ikke tid til å vente på en Nasjonal Transportplan. Det vil koste noen hundre tusen kroner å få rettet ut denne svingen, og det må gjøres raskt, sier Halsøy.

De får støtte av Norsk Transportarbeiderforbund. De skriver i en pressemelding at de vil be Vegtilsynet om å starte tilsyn med den ulykkesutsatte veistrekningen. I tillegg krever de strakstiltak.

– Det er helt åpenbart behov for å gjøre tiltak på kort sikt. Det er ikke tid til å vente på en utbedring som eventuelt kommer i neste Nasjonal Transportplan. Slike ulykker viser til fulle behovet for å etablere en ordning med regionale verneombud innen langtransport slik vi har gått inn for, sier Roger Moum, leder i Vestnorsk Transportarbeiderforbund.

Dødsulykke i Voss

KREVER TILTAK: Det er ikke klart hva som var årsak til ulykken. Men forbundene for transportarbeidere og lastebileiere krever uansett tiltak på denne lille veibiten.

Foto: Arnstein Karlsen