Hopp til innhold

Fergeopprøret har nådd Stortinget: Solberg åpner for ny vurdering

Fergepassasjerer i kystfylker fortviler over de økte fergeprisene. Nå har opprøret nådd Stortinget. Arbeiderpartiet ber regjeringen bevilge mer penger.

Ferge ved Halhjem

STOR PRISØKNING: På fergestrekningen mellom Halhjem og Sandvikvåg har billettprisen økt med 36 prosent siden nyttår.

Foto: SIMON S. BRANDSETH / NRK

Fergeopprøret har vært en het politisk potet i fergefylkene over hele landet siden nyttår. Innføring av elferger og ordningen med autopass har ført til at fergeprisene har økt med nærmere 40 prosent på fergestrekninger langs hele kysten.

Både ordningen med autopass og innføring av elferger er initiativer som regjeringen har etterspurt. Statsminister Erna Solberg sier regjeringen vil vurdere bevilgningene på nytt etter at det har kommet flere anbud for el-ferger.

– Vi skal se på om de foreløpige beregningene som ble gjort for budsjettet i 2018 har endret seg. Beregningene den gangen tilsa at kompensasjonene våre dekket de kostnadene som fantes på det tidspunktet. Men det var den gangen det var færre antall anbud, sier hun.

Erna Solberg

ÅPNER FOR NY VURDERING: Statsminister Erna Solberg sier staten skal ta deler av regningen for de tiltak staten har initiert.

Foto: Markus Schreiber / Markus Schreiber

Ber regjeringen sette av mer penger

Arbeiderpartiet mener det må settes av mer penger til fergefylkene. Hvor mye penger som trengs, lar partileder Jonas Gahr Støre være opp til regjeringen.

– Med den økonomien fylkeskommunene har, må storsamfunnet stille mer opp. Vi har ikke satt en sum på det, men vi ber regjeringen se nærmere på hvordan dette kan gjøres, sier han.

Solberg sier staten skal være med på å ta regningen for de initiativene staten har kommet med. Hun er likevel klar på at fylkeskommunen må ta sin del av ansvaret.

– De ønskene staten har presset gjennom, skal vi være med å ta regningen for, som elektrifiseringen av fergene. En del andre tiltak, som fylkene selv gjennomfører og som de finansierer med høyere priser, må de selv bære ansvaret for.

Solberg stiller spørsmål om hvorfor folk skal stemme ved et regionsvalg hvis fylkespolitikerne ikke vil ta ansvar.

– Vi har brukt over halvannen milliard kroner på fergeutviklingen knyttet til fylkeskommunen. I tillegg får de penger hvert år til driften. Fylkeskommunen har generelt sett hatt god økonomi de siste årene, sier hun.

– Vi kan ikke være fornøyde som parti i Norge i dag

BER OM TILTAK: Partileder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre ber regjeringen bevilge mer penger til fergedriften.

– Positive signaler

Autopass er så langt bare innført i Møre og Romsdal og Vestland. Til nå har ikke Vestland fylke veltet elferge-regningen over på passasjerene. Onsdag varslet likevel fylkesordfører Jon Askeland (Sp) at det vil bli tilfellet om ikke regjeringen bevilger penger.

Han sier han er fornøyd med de signalene Solberg nå sender.

– Vi er veldig positiv til at de vil se på om de bør bevilge mer penger. Vi har fått en tydelig bestilling om å innføre elferger og der har vi svart 100 prosent. Da er det viktig at regjeringen følger opp sine egne initiativer.

Jon Askeland, Senterpartiet

– POSITIVT: Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, sier han er positiv til de signalene Solberg nå sender.

Foto: Artur do Carmo / NRK