Ferge tok inn vann midtfjords: – Hørte et høyt smell og hele fergen ristet

Med 13 passasjerer om bord begynte MF Hordaland å ta inn store mengder vann midt under overfarten.

MF Hordaland

PÅ VIPPEN: MF «Hordaland» tipper tydelig fremover ved fergekaien på Varaldsøy. Her pumper brannvesenet ut vann fra baugen på båten.

Foto: 03030-tipser

Fergen «Hordaland» begynte i 08-tiden torsdag morgen å ta inn vann under overfarten mellom Årsnes og Varaldsøy i Kvinnherad.

– Fergen begynte å ta inn vann forut. Det var ganske mye vann, og situasjonen ble der og da betegnet som kritisk av mannskapet, sier Inge Andre Utåker, regionsjef i fergeselskapet Norled, til NRK.

Det var 13 passasjerer om bord, og en besetning på seks, da hendelsen skjedde. Brannvesenet ble tilkalt, og har rykket ut, men fergen kom seg til land ved Varaldsøy for egen maskin.

– Det ble ikke noen voldsom dramatikk for personene som var involvert. Fergen kom seg til kai, og alle passasjerer og biler er nå i land, sa Utåker til NRK torsdag formiddag.

Et vitne på fergekaien har filmet denne videoen fra Varaldsøy i Kvinnherad.

SE VIDEO: Slik ser det ut ved fergekaien på Varaldsøy, video filmet av et vitne på kaien.

– Hørte et smell

Melkebilsjåfør Leif Kåre Kaldestad var om bord i fergen, og sier han reagerte på et smell.

– Jeg merket at det kom et høyt smell, fergen ristet, bilen min ristet og løse ting på fergen flyttet på seg. Først trodde jeg vi hadde gått på en båt, men smellet var så sterkt at jeg begynte å tenke på om vi hadde gått på land.

Han gikk ut av bilen, og så da at de var et stykke fra land.

Torsdag ettermiddag hadde Norled fått kontroll over situasjonen og skadene. Utåker sier skaden er så godt som tett, men at de fortsatt pumper fergen for å tømme den for vann.

– Først trodde vi de hadde kjørt på noe som fløt i vannet, men nå ser det ut til at de har gått på grunn på sørspissen av Varaldsøy.

Skaden er to-tre meter lang, fem centimeter bred og den ligger to meter under vannlinjen.

Reservefergen MF «Fitjar» er på vei til Varaldsøy, og skal overta strekningen.

– Så fort den andre fergen er tauet vekk fra kai kan den settes i drift, sier han.

ferge

Ingen fergeanløp

Rute 2 mellom Gjermundshamn og Årsnes på ettermiddagen, men kan ikke legge til på Varaldsøy. Det er uklart når anløp av Varaldsøy vil starte opp. Norled melder torsdag kveld at de må vente med å taue båten til det er trygt å flytte den.

De regner med å kunne gjøre det fredag. Dersom været tillater det vil det komme skyssbåt innom Varaldsøy.

Ferge tar inn vann ved Varaldsøy

HELIKOPTER: Et redningshelikopter fra Hovedredningssentralen rykket ut til Varaldsøy. Alle passasjerer kom seg trygt i land.

Foto: 03030-tipser