Hopp til innhold

Samlet miljøbevegelse tar avstand fra Oddekalvs giftstunt

Alle miljøorganisasjoner i Norge tar avstand fra Kurt Oddekalvs gift-aksjon torsdag.

Frederic Hauge, leder i Bellona

-AVSKY: - Vi reagerer med avsky på Kurt Oddekalvs metoder, sier Bellona-leder Frederic Hauge på vegne av en samlet norsk miljøbevegelse.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Naturvernforbundet, WWF (World Wide Fund for Nature), Natur og Ungdom og Bellona sendte torsdag kveld sammen ut en pressemelding der de tar sterk avstand fra Kurt Oddekalvs aksjonsform.

Lars Haltbrekken

SAMMEN MOT ODDEKALV: Lars Haltbrekken og Naturvernforbundet er blant dem som stiller seg kritisk til Oddekalvs aksjonsform.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Lederen i Norges Miljøvernforbund tok seg tidligere på dagen inn på Lerøy Seafoods oppdrettsanlegg i Sørfjorden i Vaksdal kommune. Fra båten "Miljødronningen" sprøytet Oddekalv og de andre aktivistene et hvitt pulver ut i merdene.

Oddekalv selv hevder at det er det giftige stoffet rotenon, og at målet hans var å drepe flest mulig oppdrettsfisk i anlegget. Torsdag kveld i 19-tiden var det fremdeles ingen tegn på unormal fiskedød i anlegget.

– Reagerer med avsky

– Dette er totalt uakseptabel sabotasje. Det strider mot alle prinsipper i seriøst miljøarbeid, sier leder i Bellona, Frederic Hauge, på vegne av de fire miljøorganisasjonene.

Kurt Oddekalv

GIFT-STUNT: Kurt Oddekalv sprøytet et hvitt pulver inn i et oppdrettsanlegg i Hordaland i dag. Miljøaktivisten sier selv det var gift og at han ville drepe oppdrettsfisken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han sier alle miljøorganisasjoner er mot Oddekalvs opptreden.

– Jeg reagerer med avsky. Miljøbevegelsen har en lang tradisjon for fredelige aksjoner, og ikke sabotasje. Vi gjennomfører sivil ulydighet på en fredelig og forutsigbar måte.

– Det er ingen tvil om at dette er imot det miljøbevegelsen står for. Dette er en aksjonsform jeg vil ta avstand fra, uavhengig av sak, sier Hauge.

Arrestert i Bergen

Oddekalv og flere aksjonister fra Norges Miljøvernforbund dro til anlegget med organisasjonens båt "Miljødronningen". Da båten la til kai igjen i Bergen, ble Oddekalv arrestert av politiet.

Han er nå siktet for forsøk på grovt skadeverk, og satt torsdag kveld i avhør hos politiet. Siktelsen kan bli utvidet dersom det skulle vise seg at han faktisk har drept fisk i aksjonen.

Senere på kvelden ble Oddekalv løslatt.