Skattejegere med detektor fant 750 år gammel mynt

Skattejakt med metalldetektor kan være en tålmodighetsprøve, ofte uten resultat. Men på Stord fant man flere oppsiktsvekkende funn denne helgen.

RogHord Metallsøkerklubb

ROGHORD METALLSØKERKLUBB: Funnet av mynten ble gjort på en gård på Stord i Hordaland.

Foto: Øyvind hetland

– Vi var samlet rundt 15 personer på det vi kaller et fellessøk med metallsøkere. Vi hadde lett i rundt en time da jeg fant mynten i en bakke. En lå rundt fem centimeter under bakken, forteller Håkon Huse.

Skattejegeren fra Kvinnherad gjorde det spennende funnet på Stord i helgen.

– Det går langt mellom hver gang man finner så gamle mynter som dette, sier Øyvind Hetland til avisen Sunnhordland, som først skrev om det sensasjonelle funnet.

Han er styreleder i RogHord Metallsøkerklubb, Søndag var det fellestreff på gården Tveita på Vatna på Stord.

Long cross penny

Mynten som ble funnet er en engelsk penny, en såkalt long cross-penny fra middelalderen. Den ble trolig laget under styret til enten Edvard I eller Edvard II. Mynten er trolig fra en gang mellom år 1270 og 1327.

Myntfunn Stord

ENGELSK LONG CROSS PENNY: Mynten som ble funnet kan være 750 år gammel.

Foto: Øyvind Hetland

– Jeg har tidligere sett bilder av slike mynter. Et av medlemmene våre i klubben er dessuten myntsamler, sier Øyvind Hetland.

Mynten som er funnet er statens eiendom og er overlatt til fylkesmannen. Finner Håkon Huse vil trolig motta et diplom for innsatsen.

– Så vidt jeg vet er det ikke funnet tilsvarende mynter med metallsøkere her i Sunnhordland tidligere.

Flere spennende funn

Den gamle pennyen var ikke det eneste spesielle funnet som ble gjort på Stord. Det ble også funnet et gammelt signet, som ble brukt til å forsegle brev med.

Skikken i middelalderen var at slike skulle ødelegges når eieren døde. En gammel metallspenne var et av de andre funnene som ble gjort.

Long Cross Penny funnet på Stord

VASKET OG RENSET; Slik ser mynten egentlig ut.

Foto: Håkon Huse

Det var Christer Hopland Standal fra Stord, som tok initiativet til at RogHord Metallsøkerklubb skulle søke på gården Tveita.

– Vi pleier å gå i hver vår retning og søke litt omkring. Det er jo svært gøy når vi ender opp med å gjøre slike funn som vi gjorde her, sier Hopland til NRK.

– Vi vet at det har vært en adelig gård her frem til 1700-tallet. En rikmannsgård som trolig var underlagt Smørætta tilbake på 1300-tallet.

Dette er drømmen for enhver metalldetektor-jeger, innrømmer han.

– Alle har jo lyst til å finne noe slikt. kanskje kommer vi tilbake for å gjøre nye undersøkelser.

Metallspenne

METALLSPENNE: Et av de andre funnene som ble gjort av RogHord Metallsøkerklubb.

Foto: Øyvind Hetland