Erobrer verden med mobiltelefonen

I dag har Kenneth (37) erobret Fisketorget og Bryggen i Bergen, blitt «verdensmester» – og kommet i bedre form.

Kenneth Ellefsen

– ALDRI VÆRT BEDRE TRENT: Kenneth Ellefsen er blitt hektet på mobilspillet «Ingress». – Det er sosialt og god trening, sier han.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Kart Ingress

KART OG MOBIL: Målet er å ta kontroll over gitte lokasjoner i byen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

I dag har det vært full krig i Bergens gater. Virtuell, sådan. Det populære mobiltelefon-spillet «Ingress» spredde seg til Norge for et par år siden, og i dag kom spillere fra hele Europa for å erobre byen.

– Vi har kjempet om Fredriksberg fort på Nordnes, Fisketorget, Skostredet og Bryggen, forteller Kenneth Ellefsen (37).

Han er primus motor for konkurransen i Bergen, som avslutter sammenlagserien der Krakow og London er blant de andre byene som inngår.

To lag skal ved hjelp av «bomber» og best posisjonering basert på Google maps forsøke å «eie» et visst område i et gitt tidsrom. I tillegg kan man gjennom å kontrollere tre punkter få poeng for antall mennesker som bor mellom punktene.

– I natt var jeg på Osterøy. Da fikk vi poeng for folk derfra til Norheimsund, forteller Ellefsen.

Vant knusende seier

Det viste seg å være et smart trekk. Ellefsens lag, «Enlightened», eller det grønne laget, vant nemlig ikke bare konkurransen i Bergen med sifrene 238-96. De vant også hele sammenlagtkonkurransen «Interitus».

– Det ble en knusende seier, sier Ellefsen.

Se hvordan det gikk da NRK fulgte kampen deres om Fredriksberg fort:

Ingress-konkurranse i Bergen

Foto/redigering: Ingfrid Berge Fossåskaret

Kommer fra hele Europa

Folk i Bergen har i dag altså kunnet se rundt hundre spillere, fra blant annet Bergen, Ålesund, Oslo, Stavanger, Frankrike, Sverige og Storbritannia, som har gått rundt med nesene i mobiltelefonene og kriget for å ta kontroll over statuer og bygninger innenfor de fire områdene krigene har utspilt seg.

Det er noen som ser litt rart på oss.

Kenneth Ellefsen

– Det er noen som ser litt rart på oss, men samtidig er det så vanlig å gå rundt med telefonen i hånden, at det er få som reagerer. Men noen er nysgjerrige og spør hva det er som skjer, sier Ellefsen, som har brukt flere slike anledninger til å rekruttere nye spillere.

I Bergen er det i dag rundt hundre aktive «Ingress»-spillere, etter at spillet først ble populært i Norge i 2012.

– Det handler om forsvar og angrep, og å bruke ressursene på best mulig måte. Vi samles i diskusjonsgrupper, der bare dem vi verifiserer som ekte «Enlightened»-agenter slipper inn. Det diskuteres mye taktikk i forkant av et spill, sier Ellefsen.

Bruker spillet som trening

Han begynte selv med spillet så sent som i fjor, men har for lengst rukket å bli hektet.

– Jeg har gamerbakgrunn, og har sittet mye foran en PC-skjerm opp gjennom livet mitt. Det som er gøy med dette er at du kommer deg ut og møter folk ansikt til ansikt. Det er annerledes, sosialt, og noe mer enn et vanlig dataspill, sier Ellefsen.

Dessuten er det mye god trening i å forsøke å ta kontroll over de ulike punktene.

– Mange driver med dette for mosjonen sin del. Jeg har aldri vært så mange ganger på Løvstakken som etter at jeg begynte å spille dette, ler Ellefsen.

Ingress

SEIRET: «Enlightened» vant spillet over «Resistence» i Bergen. I kveld feirer de.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Ulriken er en annen av de mange lokasjonene i Bergen.

– Jeg har helt klart blitt bedre trent. Man farter jo rundt på fjelltopper. Og så blir det også noen roadtrips. Plutselig må man rykke ut til Voss, hvis det er noen som har laget et felt der, og vi ikke har noen lokale agenter.

Men i kveld er det det sosiale som står i fokus. Ellefsen og resten av «Enlightened» gikk altså helt til topps i den globale «Interitus»-konkurransen.

– Nå har vi fest. Vi er rundt 50 folk som sitter og griller utenfor teateret.

PS! Etter at NRK publiserte denne artikkelen passerte «Resistance» «Enlightened» i spillets sjette runde, etter målinger i USA. Dermed nådde Kenneth Ellingsen og laget hans aldri til topps i sammendraget, og måtte nøye seg med seieren i Bergen, og ikke i «Interitus».