Hopp til innhold

Er dette et spøkelse?

Ryktene om spøkelser på Bergen Museum får ny næring. - Kun ett av bildene jeg tok viser denne skikkelsen, sier fotografen.

Spøkelse på Bergen Museum

MYSTISK: Fotografen har ingen forklaring på hva eller hvem skikkelsen til venstre i vinduet kan være.

Foto: Mads Eltervåg

Spøkelse på Bergen Museum

HVEM ER DETTE?: Er det James Alexanderssøn Grieg eller en av de mange som ble henrettet på stedet?

Foto: Mads Eltervåg

Mads Eltervåg i Eiendomsavdelingen på muséet var på naturhistorisk museum for å fotografere noen støvsamlere, som hans kollega Hasse Krantz har laget. Krantz skal pensjoneres, og avdelingen ønsket i den anledning å døpe boksene «Vinduskrantz».

- Jeg tok noen prøvebilder med skiltet hengende på et av vinduene, da dette litt spesielle bildet dukket opp. Jeg tok flere bilder, men bare ett av dem viser denne skikkelsen, forteller Eltervåg til Universitetet i Bergens nettavis, På Høyden .

Bygget på rettersted

Han er rimelig sikker på at det ikke kunne stå noen på utsiden av vinduet, fordi det var dekket av stillas og duk på grunn av oppussingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spøkelse på Bergen Museum

SAMME MOTIV, UTEN SKIKKELSE: Her er bildet som ble tatt like før spøkelsesbildet. Her er det ingen mystisk skikkelse å se.

Foto: Mads Eltervåg

Det er ikke første gang folk har støtt på skikkelser eller opplevd uforklarlige ting på naturhistorisk museum i Bergen. Bygget står på den gamle retterplassen i Bergen, hvor folk ble henrettet så sent som i 1803. Da mistet Anders Lysne fra Lærdal hodet, som straff for at han hadde ført an i Lærdalsbøndenes protest mot militærtjeneste i tillegg til arbeidsplikt på Kongsveien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ: Spøkelsesjakt i Bergen

- Konservator leter etter sofa

En annen som ryktes å gå igjen i bygget, er den tidligere konservartoren ved muséet, zoolog James Alexanderssøn Grieg, som døde i 1936. Et rykte forteller at Grieg donerte sitt eget skjelett til Bergen Museum, og at mystiske ting begynte å skje umiddelbart etter at det ble utstilt.

LES OGSÅ: - Det spøker i Kløverhuset

Forklaringen skal være at konservatoren hadde sin egen leilighet på muséet, på grunn av lange arbeidsdager, og at han nattestid går rundt og leter etter sofaen sin.

Tror på spøkefugl

Seksjonssjef Kari Kristoffersen ved publikumsseksjonen på muséet er ikke overbevist om at det er James Alezanderssøn Grieg som viser seg på bildet. Hun tror det må ligge en spøkefugl bak.

LES OGSÅ: Gjenferd viste seg i brann?

- Om vi først skulle hatt et spøkelse, ville det være en av de mange hundre som ble henrettet her, og ikke en fetert konservator, sier Kristoffersen til På Høyden.

HVA TROR DU?

Si din mening i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.