Hopp til innhold

Dette er brannvesenets nye våpen for å slukke branner og redde liv

Brannvesenets «superdrone» kan se flammer gjennom røyk, og finne savnede personer i mørket.

SE VIDEO: Brannvesenets drone viser flammene under røyken og hjelper skogbrannhelikoptrene til å finne riktig sted å slippe vannet. Her er dronen i aksjon under skogbrannen i Lindås i helgen.

Over hele Sør- og Østlandet er det nå stor skogbrannfare. Rekordmange helikoptre står klare til å rykke over hele landet på kort varsel.

Men brannvesenet har nå enda et ess i ermet i kampen mot flammene.

Bergen brannvesens «superdrone» med varmesøkende kamera hjelper både brannmannskaper og helikopterpiloter, og skaper misunnelse hos brannmenn andre steder i Norge.

– Dronen gir oss helt unik oversikt over hvor brannen har startet og hvor den sprer seg videre, sier brigadeleder Frank Åstveit.

Dronen ble senest satt i aksjon lørdag, da det brøt ut større skogbrann i Lindås.

  • Se video av hvordan dronen fungerer i toppen av artikkelen.
Bergen brannvesen sin drone i Lindås

FLERE KAMERAER: Dronen har varmesøkende kamera, og et kamera med sterk zoom.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Gir helikopteret mer presisjon

Bergen brannvesen har brukt droner i de fem siste større brannene de har rykket ut til.

Med det varmesøkende kameraet på dronen kan de se flammene på tross av tett røyk, og for eksempel gi skogbrannhelikopteret beskjed om hvor vannet bør slippes.

Det kan være svært nyttig, forteller Richard André Simonsen, daglig leder i Helitrans. De slukker skogbranner i hele Norge på oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Bergen brannvesen sin drone under skogbrann i Lindås

I LUFTEN: Dronen i luften sammen med helikopteret under brannen i Lindås i helgen. – Dronene brukes som oftest når helikopteret står på bakken, påpeker Richard André Simonsen, daglig leder i Helitrans.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Dronebildene brukes til å legge en plan for slukkingen. De kan gi oss ganske nøyaktige koordinater, som gjør at vi kanskje får til enda mer presisjon. De varmesøkende kameraene er også gode å ha til etterslukking, sier Simonsen.

– På de stedene hvor ikke helikoptrene kom til, oppdaget vi brannutvikling ved hjelp av dronen, forteller brigadeleder Åstveit om helgens brann i Lindås.

Bergen brannvesen drone kommandosentral

SENTRALEN: F.v. brannmann Lars Ottemo Gärtner og stasjonsmester Kjell Thore Olsen viser frem innsatsstøttebilen der de blant annet mottar dronebildene under brann.

Foto: Roy Larsen / brannmannen.no

Kan finne savnede personer

Den tekniske løsningen har brannvesenet i Bergen utviklet sammen med et dansk firma. Bildene fra dronen kan sendes kryptert og direkte både til innsatsstøttebilen der «dronesentralen» ligger, men også til mannskapenes mobiltelefoner.

Det gjør det lettere å bestemme hvor en skal fokusere innsatsen under en brann.

Dronen brukes også til å få oversiktsbilder over større bygninger, og i søk etter savnede personer. I mørket og i tett terreng er det spesielt nyttig.

I tillegg til det varmesøkende kameraet, har dronen et vanlig kamera med sterk zoom.

– Vi får nærbilder fra flere hundre meters høyde, og kan se varmeforskjeller helt ned til 0,2 grader, forteller Åstveit.

Innsatsleder i brannvesenet, Frank Åstveit

BRIGADELEDER: Frank Åstveit i Bergen brannvesen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Andre bør lære

Bergen brannvesen fikk sin første drone for to år siden, og foreløpig har fem ansatte fått etterutdanning som dronepiloter.

– Flere brannvesen har satset på droner, men det er kun Bergen som er så langt fremme, forteller Anders Fredrik Raaer i fagbladet Brannmannen.

Han mener andre brannvesen bør lære av dronen og «dronesentralen» de har bygget opp.

– De har gjort en veldig bra jobb, og bygget en unik plattform med denne bilen. Jeg er veldig imponert og misunnelig, og skulle gjerne hatt denne i eget brannvesen selv, sier Raaer, som jobber som brannmann på Østlandet.

Brann Lindås

MYE RØYK: Fra et vanlig helikopter er det vanskelig å se flammene i en skogbrann. En drone med varmesøkende kamera avslører hvordan flammene beveger seg i terrenget under røyken.

Foto: Geir-Åge Follesø / Privat