Hopp til innhold

Derfor er det høstvær i mai

Flygende trampoliner og stengte fjelloverganger. Været nå minner oss mer om høsten enn våren. – Det er uvanlig med slikt vær i slutten av mai, sier meteorologen.

I natt har vinden herjet i Sør-Norge. Trær har veltet, og stengt veier og toglinjer, trampoliner har blitt blåst avsted med vinden, og ferger ligger værfast til kai.

– Vest i havet er det nå en krigssone mellom kald og varm luft. Det fører til kraftige lavtrykk som kommer inn over oss, sier statsmeteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, Ivar Hjellestad.

Color Line, Bohus

STERK VIND: Color Lines ferje mellom Sandefjord og Strømstad er innstilt på grunn av for sterk vind.

Foto: Rainer Prang / NRK

Trampoline veltet av vind

VELTET: Mange trampoliner ble tatt av de kraftige vindkastene.

Foto: NRK-tipser
Venteskur nær å bli tatt av vinden

NÆR VED Å FLY: Dette venteskuret på Lønborg i Bergen løsnet på høyre side og var nær ved å bli tatt av vinden.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Dette er unormalt kraftig aktivitet for å være i slutten av mai. Det har vært sammenhengende sterk vind i Bergen i fem dager. Sist det var slik var i februar 2008, sier han.

  • Se Beauforts vindskala i bunnen av saken

Flygende trampoliner

Det har vært telefonstorm i Bergen hos Vegvesenet og politiet tirsdag morgen, på grunn av alt fra flyvende trampoliner til veltede trær og telefonstolper.

På Flaktveit i Åsane var minst seks biler ramponert etter at en usikret trampoline ble tatt av vinden og fløy over en parkeringsplass.

- Vi våknet av det voldsomme uværet og gikk ut for å lenke fast trampolinen vår. Når jeg ser hva som har skjedd her, er jeg utrolig glad for at vi gjorde det, sier en nabo til NRK.no.

Skremte vettet av passasjerer

Noen kilometer unna, på Lønborg ytterst i Sandviken, måtte Mesta rykke ut for å sikre et venteskur som var i ferd med å bli tatt av vinden.

Festet på venstre side av skuret løsnet i uværet, noe som skremte vettet av en rekke ventende busspassasjerer.

Men det er ikke bare Vestlandet som har vært forblåst det siste døgnet. Et tre veltet over linjen på Østfoldbanen mellom Krogstad og Spydeberg, og førte til full stans.

Jernbaneverket regner med at de skal få ordnet opp igjen i løpet av dagen.

Kraftige vindkast

Noen steder på Vestlandet har vindkastene vært oppe i 49 knop, som er nok til å velte et tre. Haddde det blåst så mye i middelvind hadde det vært full storm.

– Folk ringer oss og klager på at vi ikke har varslet så sterk vind. Men årsaken er at vi varsler gjennomsnittsvinden - altså vindstyrken målt over ti minutter.

Årsaken til at vindkastene har blitt så kraftige er temperaturen og vindretningen.

– I denne vindretningen slår vinden i høyden noen ganger ned til bakken. Denne vinden har vært sterk, det var full til sterk storm så lavt som 600-700 meter over bakken. Når den slår ned til bakken, blir det heftige vindkast slik som nå, forklarer Hjellestad.

Høstvær i mai

På Skagerrak er det tirsdag liten storm, og det er meldt om sterk kuling ved flere kyststasjoner.

På enkelte fjelloverganger har det blitt målt minusgrader i natt, og det kan komme snø. Uværet fører til vanskelige kjøreforhold flere steder.

Det minner mest om høst- og vintervær, og det er ikke veldig langt fra sannheten. For slikt er uvanlig på denne tiden av året.

– Slik kraftig lavtrykksaktivitet er mest vanlig om høsten. Trøsten får være at vinden nå dreier mot vest, lavtrykket svekkes og trekker seg nordover. Så nå blir det litt roligere framover, smiler statsmeteorolog Hjellestad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.