Hopp til innhold

Denne overvåkingen klager vi på

Hvert år får Datatilsynet tusenvis av henvendelser. I fjor ble det avdekket ulovlig og tvilsom overvåking på eldrehjem, utesteder og videregående skole.

Overvåkningskamera i Bergen

SER DEG OFTERE: Kameraene dukker opp på flere og flere plasser. Men er vi flinke til å klage på tvilsom og ulovlig overvåking?

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Hvert år mottar Datatilsynet i snitt rundt 10.000 henvendelser om hvordan folk skal forholde seg til personvernlovgivningen.

Tusenvis av henvendelser hvert år

Mellom 1000 og 2000 årlige telefoner og e-poster gjelder spørsmål om kameraovervåking, forteller Henok Tesfazghi, rådgiver hos Datatilsynet.

– Et typisk spørsmål er noen som lurer på om det naboen driver med, er lovlig, sier han.

Henok Tesfazghi

STRØM AV HENVENDELSER: - Folk lurer ofte på om det naboen driver med er lov, sier Henok Tesfaghi i Datatilsynet.

Foto: Datatilsynet

I 2011 behandlet Datatilsynet saker med ulovlig overvåking i omsorgsboliger, videregående skoler, utesteder og hotell. Les om noen av de mange sakene som ble behandlet i fjor nederst i saken.

I tillegg til bedrifter som har spørsmål om kamera de skal sette opp, er det mange privatpersoner som tar kontakt.

Ny teknologi gir overvåking på nye steder

– De vanligste henvendelsene vi får er fra privatpersoner som har spørsmål om overvåking i borettslaget, i sameiet, på arbeidsplassen eller i tilknytning til hjemmet. De lurer på om overvåking de selv eller andre vil sette opp, er lovlig, sier Tesfazghi.

De siste årene er flere nye problemstillinger begynt å dukke opp. Ny og billigere teknologi gjør at folk setter opp kamera på stadig nye steder.

– Det kan være folk som vil overvåke hytta si, eller et byggeprosjekt de holder på med, for å hindre at uvedkommende bryter seg inn. Flere og flere ønsker også å sette opp viltkameraer, for å følge meg på bevegelsene til dyr i skog og mark.

Det er mange som setter opp kamera uten å sette seg inn i regelverket, forteller rådgiveren. De støtter seg til selgeren eller installatøren, og er ikke klar over hvilke plikter den enkelte er pålagt å oppfylle.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Blir mer og mer immun mot overvåking

Tezfazghi tror folk blir mer og mer vant til å bli overvåket, og at kun de mest alvorlige tilfellene blir klaget inn til Datatilsynet.

– De mange henvendelsene viser at dette med overvåking er noe folk har mye spørsmål om.

– Det blir mer og mer overvåking i Norge, og samtidig blir vi vel også mer og mer immun mot det. Likevel får vi mange henvendelser, og det må vi se på som et sunnhetstegn. Det ville vært urovekkende om vi bare aksepterte å bli filmet på åpen gate, sier Tesfazghi.

Han ber folk besøke Datatilsynets hjemmeside om kameraovervåking, dersom de har spørsmål.

Kameraovervåkning Vågsbygd videregående skole

OVERVÅKET ELEVER: Elever på Vågsbygd videregående skole ble overvåket i skoletiden. Det hadde de ikke lov til, slo Datatilsynet fast.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Her er noen av sakene Datatilsynet behandlet i fjor:

Skole overvåket elever i skoletiden

I januar avsluttet Datatilsynet en sak mot Vågsbygd videregående skole og Vest-Agder fylkeskommune. Bakgrunnen var en flere år gammel sak der skolen hadde overvåket elever ulovlig hver eneste dag.

Overvåkningskameraene filmet blant annet skoleplassen og elevenes skap, og kameraene sto på hele døgnet. Skolen var en av ni videregående skoler i fylket som hadde overvåking.

Datatilsynets konklusjon: Kontinuerlig overvåking skal kun skje i spesielle tilfeller. Ettersom elevene var sterkt imot overvåkingen og skolen hadde ikke noen spesielle problemer som kunne forsvare så mye overvåking. Skolen sluttet med overvåking i skoletiden etter at tilsynet grep inn.

Bakeri overvåket sine ansatte i skjul

United Bakeries i Oslo fikk 40.000 kroner i bot i fjor, etter at det ble avdekket at de ansatte ble utsatt for skjult overvåking.

På et lite kontor der de ansatte kunne trekke seg tilbake for å gjøre kontorarbeid eller gjøre private gjøremål, hadde eieren av bakeriet installert et skjult kamera i en røykvarsler.

– Et grovt brudd på bestemmelsene, og de ansatte ble ført bak lyset, slo Datatilsynet fast, og ga bedriften en heftig bot.

Hjemmehjelp

OVERVÅKES PÅ JOBB:: Datatilsynet fikk flere henvendelser fra kommuner de ansatte i hjemmehjelp og eldreomsorg oppdaget at de ble overvåket ulovlig når de var på hjemmebesøk.

Foto: Colourbox.com

Vil overvåke beboere på i omsorgsboliger

En kommune på Vestlandet tok i høst kontakt med Datatilsynet om å overvåke beboere i kommunale omsorgsboliger.

Bakgrunnen var at kommunen ville bruke kamera for å overvåke beboere med sterk epilepsi, i frykt for voldsomme anfall om natten. I dag må pasientene overvåkes av kommunale ansatte som er inne på soverommet om natten, og kommunen mener kameraovervåking er bedre for brukerne.

Datatilsynet har ennå ikke konkludert, men åpner for at kommunen kan overvåke fordi alternativet er et større inngrep i personvernet.

Langt verre var det da ansatte i eldreomsorgen i en kommune i Troms oppdaget at pårørende til en beboer i en omsorgsbolig hadde montert opp kamera i boligen. De ansatte oppdaget tilfeldigvis kamera, og det viste seg at de ansatte ble filmet da de var på jobb i boligen.

Datatilsynet har fått flere slike henvendelser det siste året. Slik overvåking er ikke lov, konkluderer de.

Flesland avgangshall

PILOTER KLAGET: En av sakene Datatilsynet behandlet i fjor, var kamera på flyplassen på Flesland. Bilder fra helikopterplassen ble vist direkte i avgangshallen, noe pilotene mente var en sikkerhetsrisiko.

Foto: Atle Markeng / NRK

Butikk, kjøpesenter og utested overvåket ulovlig

En Bunnpris-butikk i Østfold ble tatt for ulovlig overvåking. Butikken hadde flere kamera i butikken, men hadde ikke god nok skilting som varslet om at kundene ble filmet. Bunnpris ble pålagt å skilte bedre i desember.

Et utested i Hønefoss fikk i fjor mye oppmerksomhet for å filme gjester på toalettet. Taffes Pub hadde montert skjulte kamera i en røykvarsler og fikk, og politiet var klar over den ulovlige overvåkingen uten å gjøre noe. Grovt overtramp, konkluderte Datatilsynet.

Også Halden storsenter fikk i fjor bot og refs etter å ha oppbevart overvåkningsbilder ulovlig lenge.

Hovedverneombudet for helikopterpilotene på Bergen lufthavn Flesland klaget i fjor på at det ble vist bilder fra helikopterplassen. Oppstillingsplassen ble filmet og bilder vist i avgangshallen og på et Statoil-kontor i Bergen, noe verneombudet så på som en risiko. Overvåkingen var ikke ulovlig, men Avinor fjernet likevel kameraene av hensyn til sine ansatte.

Hotell politianmeldt for å ta opp lyd og bilde

En av de mest omfattende og grove overtrampene Datatilsynet slo ned på i fjor, var overvåkingen på hotellet i Horten Næringspark. Her ble gjester og ansatte filmet med lyd, og opptakene ble tatt vare på. Overvåkingen førte til at Datatilsynet i høst politianmeldte bedriften.

– Du flytter grensene ganske mye, når du i tillegg til å overvåke folk på film, også tar opp det de sier, sa direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til NRK da.

Horten Næringspark hotell

BLE POLITISAK: Horten Næringspark ble politianmeldt av Datatilsynet i høst. De filmet og tok opp lyd og bilde av både gjester og ansatte.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK