Hopp til innhold

Bygden var lei av å vente - brøytet veien selv

Etter å ha blitt isolert for sjette gang i vinter, tok innbyggerne affære. – Dette er problematisk, sier Statens vegvesen.

Ras på veien til Gullbrå

FJERNET: Dette raset gikk mandag, og ble ryddet av Statens vegvesen. I dag gikk et nytt ras, som Statens vegvesen ville vente til fredag med å vurdere.

Foto: Privat

Bygden Gullbrå i enden av fylkesvei 344 i Hordaland har blitt stengt inne av ras seks ganger denne vinteren.

Etter to nye ras denne uken, ble innbyggerne i bygden leie av å vente på at Statens vegvesen skulle vurdere rasfaren. Da Statens vegvesen skulle sette opp sperringer i dag, var det siste raset plutselig borte.

– Vi er ganske frustrert over at det blir stengt med en gang det kommer litt snø ned i veibanen. Det skaper store problemer for oss som bor her i hverdagen, sier Frøydis Gullbrå, en av 28 innbyggere.

Statens vegvesen meldte egentlig at veien var stengt i ettermiddag, og ville vente til fredag med å sende inn geolog. Like etter meldte de at veien var åpen.

Klagebrev til Vegvesenet

Frøydis Gullbrå

LEI: Frøydis Gullbrå har sendt klagebrev til Statens vegvesen på vegne av innbyggerne i bygden.

Gullbrå ligger innerst i Eksingedalen i Vaksdal, og de som bor der er vant til at det raser på fylkesveien.

I januar var de uten vei i ti dager, og kommunen måtte fly inn mat med helikopter. Denne uken ble veien først stengt i to dager, så åpnet, og stengt igjen for sjette gang etter et nytt ras i dag.

– Det er også fare forbundet med å isolere en bygd over tid. Vegvesenet bør finne andre løsninger enn å stenge veien helt. De kan få vekk snøen og for eksempel ha kolonnekjøring med overvåking til bestemte tider, mener Frøydis Gullbrå.

I går sendte hun et klagebrev på vegne av bygda til Statens vegvesen. Hun peker på at folk over raset ikke møter sperringer, og at mange ferdes forbi rasområdene:

«Stien folk no hadde laga over raset og bilar i begge endar vitna om at mange har passert til fots – av naturlege årsaker. Me har ingen alternativ veg å kome oss fram på! (...) Me ber dykk då om å ta dette på alvor, og ber dykk planlegge for andre løysingar enn full stenging ved neste høve.»

LES OGSÅ: Bygd isolert: – Glade det er en lege her

Gullbrå isolert etter ras

ISOLERT: Dette bildet ble tatt da Gullbrå ble isolert for første gang i januar. Siden har fem nye ras stengt innbyggerne inne.

Foto: Frøydis Gullbrå

Vegvesenet lite begeistret

Bente bergstø

VANSKELIG: Bente Bergstø sier de må vurdere sikkerheten til ryddemannskaper før de sender folk inn for å brøyte.

Foto: STATENS VEGVESEN

Byggeleder Bente Bergstø har ansvaret for fylkesvegen til Gullbrå. Hun forstår innbyggernes frustrasjon, men er lite begeistret for at noen har ryddet veien.

– Jeg har forståelse for at det medfører problemer når veien blir stengt. Men det er problematisk, for det medfører fare å gå inn i et rasområde.

Statens vegvesen skulle vurdere området med geolog i morgen, men lar nå veien være åpen.

Bergstø sier de nå må vurdere hva de gjør videre med strekningen.

– Vi får mye kritikk når veien blir stengt, men vi tenker sikkerhet for dem som skal rydde veien i et rasfarlig område. Det er vanskelige vurderinger å ta, sier Bergstø.