Betanien-styret saksøker egen eks-direktør

Are Blomhoff ble dømt til tre års fengsel for underslag, bedrageri og sexkjøp. Nå er den tidligere Betanien-direktøren saksøkt av stiftelsens nye styre.

Are Blomhoff

DØMT TIL TRE ÅRS FENGSEL: Tidligere forstander og administrerende direktør i Stiftelsen Betanien, Are Blomhoff, ble tidligere i år dømt til tre års fengsel for bedrageri, underslag og sexkjøp.

Foto: Johannes Morken / Vårt Land

– Det er riktig at vi har tatt ut stevning. Grunnen er at Betanien ønsker å rydde opp i denne saken, som er veldig lei for stiftelsen, sier styreleder Filip Rygg til NRK.

– En formalitet for å hindre at kravet ble foreldret, parerer Blomhoffs advokat, Per-Erik Gåskjenn, overfor Bergens Tidende.

Kan ende i retten

Filip Rygg

VENTER PÅ SVAR: Styreleder Filip Rygg sier styret nå venter på svar fra Blomhoffs advokat.

Ifølge avisen var det opprinnelige kravet mot tidligere forstander og administrerende direktør Are Blomhoff på 28 millioner kroner. Dette beløpet inkluderer underslag på 15,8 millioner kroner fra stiftelsens vedlikeholdskonto ved sykehjemmeet Fundacion Betanien i Spania, samt renter og granskingskostnader.

Partene er uenige om størrelsen på kravet, og Rygg utelukker ikke at det hele kan ende i nok en rettssak for Blomhoff.

– Hvis vi ikke blir enige om beløpet, vil det gå mot rettssak. Nå avventer vi svar fra motpartens advokat, så får vi ta det derfra, sier Rygg.

Blomhoff og hans advokat har frist på seg til 6. desember til å svare på søksmålet.

Har sikret seg rundt ti mill.

Betanien-lederens festing og sexkjøp på stiftelsens regning pågikk i årevis uten at familien ante noe som helst.

Sykehjemmet Fundacion Betanien holder til i Alfaz del Pi i Spania.

TAPPET KONTO: Blomhoff tilstod betydelig underslag fra vedlikeholdskontoen til stiftelsens spanske sykehjem.

Foto: Stiftelsen Betanien

– Det begynte i det små, og utviklet seg på en katastrofal måte, forklarte han i retten.

Betanien skal ha sikret verdier for rundt ti millioner kroner, blant annet ved å frata eks-direktøren pensjonen han hadde opparbeidet seg.

Under straffesaken la aktor ned påstand om at Blomhoff skulle betale Stiftelsen Betanien en erstatning på 18,8 millioner kroner, men retten valgte da å ikke ta stilling til det sivile kravet.

– Partene er i dialog

Foreløpig er det ikke klart om Blomhoff godtar kravet. Dersom han ikke gjør det, blir det rettssak. Ifølge advokat Gåskjenn er det dialog mellom partene, og advokaten sier til avisen at han tror de vil komme til enighet.