Bergenshotellene er landets best besøkte

Bergenshotellene er smekkfulle. Nå skal det åpnes 130 rom i det gamle børsbygget fra 1862. – Fortsatt marked for flere hoteller i Bergen, mener ekspert.

Gammelt børsbygg blir hotell

BLIR HOTELL: Ingen byer i Norge har hatt bedre hotellbelegg enn Bergen i årets ni første måneder. Nå utvides kapasiteten, og dette gamle børsbygget i Bergen blir snart hotell med 130 rom. Bygningen er lokalisert i Vågsallmenningen 1 og oppført i 1861–62.

Foto: Nikita Solenov

Senest 1. mai 2017 skal Bergens mest sentrale hotell stå klart til innrykk.

Hotellet skal åpne i det gamle børs- og bankbygget som ligger mellom Vågsallmenningen, Torget og Torgallmenningen. Men først skal arealene totalrenoveres.

Oppussingen vil trolig koste mellom 100–150 millioner kroner.

Er det en by i Norge som klarer mer kapasitet enn nå, så er det Bergen.

Peter Wiederstrøm, hotellanalytiker

Rom over to etasjer

Bak prosjektet står Augustin og Grand Terminusgruppen, som skal drifte det nye hotellet og gi byen 30 nye arbeidsplasser.

Her kan gjestene velge mellom 130 rom, inkludert familierom over to etasjer.

Åpner hotell i gamle Bergen Børs

BAKMENNENE: Disse karene skal åpne hotell i gamle Bergen Børs. (Fra v.) Tore Odfjell, arkitekt Eero Koivisto og hotelldirektør Kjetil Smørås.

Foto: Nikita Solenov

– Vi har god erfaring med å drive hotell i historiske bygg. Vi vil ta vare på byggets egenart og lage spennende hotellrom med utsikt mot byens mest sentrale områder, sier hotelldirektør Kjetil Smørås.

Han lover at hotellet skal stå klart i god tid før sykkel-VM. Smøråsfamilien vil med dette rå over 659 hotellrom i sentrum.

Markedet tetter seg til

Peter Wiederstrøm er hotellrådgiver og -analytiker i Wiederstrøm Hotel Consulting. Han tror det er plass til flere hoteller i Bergen, selv om markedet er i ferd med å tette seg til.

– Er det en by i Norge som klarer mer kapasitet enn nå, så er det Bergen. Byen har rundt 70 prosent belegg på årsbasis, som er det høyeste i Norge, sier Wiederstrøm til NRK.

Fra januar til september lå Hotell-Bergen på topp i Norge med et belegg på 71,1 prosent. På de neste plassene følger Oslo, inkludert Fornebu, med 67,7 og Bodø med 66,1 beleggprosent. Vestlandets hovedstad er også best når det gjelder losjiomsetning, viser ferske tall fra Benchmarking Alliance.

Analytikeren viser til at Bergen har mange bein å stå på, som konferansetrafikk, turisme og business.

– Det er plass til flere, men det er mange nye prosjekter på gang, blant annet på Flesland. Alle vil ikke nødvendigvis være lønnsomme. Det store spørsmålet er hva nedgangen i offshorenæringen vil bety, sier Wiederstrøm.

Nye Bergen Lufthavn Flesland skal stå ferdig i 2016

STØRRE HOTELL: I tilknytning til flyplassen blir det lagt opp til næringsarealer, utvidet hotellkapasitet og flere parkeringsplasser.

Foto: NSW Arkitekter & Planleggere AS

Markedet er i stadig større grad søkemotordrevet enn kjededrevet. Det skaper rom for oss med et særpreget tilbud.

Kjetil Smørås, hotelldirektør

Ikke et kjedehotell

Torgallmenningen 2 AS, ved Odfjell Eiendom er utleier av det nye børshotellbygget.JO Odfjell og Teigland Eiendom er inne på eiersiden.

– Når Kjetil Smørås tok kontakt så vi fort at hans selskap og måte å drifte på var den beste samarbeidspartner vi kunne finne. Hans driftskonsept vil passe dette hotellet bedre enn en kjede, uttaler Tore Odfjell i Odfjell Eiendom, som leier ut ca. 100.000 kvadratmeter i Bergen.

– Markedet er i stadig større grad søkemotordrevet enn kjededrevet. Det skaper rom for oss med et særpreget tilbud, sier Smørås.