Hopp til innhold

Bergen kommune kjøper 18 private barnehager. Får nær en halv milliard i gjeld med på kjøpet

Bergen kommune mener at de private barnehagene tjente penger på å ha for lav bemanning. Nå kjøper kommunen like godt hele kjeden for 90 millioner kroner.

Akasia Fana barnehage (fotografert 26.06.2019)

KJØPER PRIVAT: Bergen kommune kjøper totalt 18 barnehager fra Akasia AS. Prislappen er på 90 millioner kroner. I tillegg overtar de en gjeld på 450 millioner kroner.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Den kirkeeide barnehagekjeden Akasia går mot slutten. Ved årsskiftet tar Bergen kommune over alle de 18 barnehagene kjeden drifter.

– Dette er en stor handel i kroner og øre, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Salget ender en lang strid mellom kommunen og kjeden.

NRK har skrevet en rekke saker om en knusende rapport som endte med et millionkrav fra kommunen.

Nå kjøper Bergen kommune i stedet barnehagene for 90 millioner kroner. I tillegg tar de over gjelden på rundt 450 millioner kroner.

– Dette vil sikre at barna, foreldre og de ansatte skal få en trygg havn, sier han.

Valhammer mener at oppkjøpet vil gi kommunenet bedre grep om barnehageopptaket.

Akasia Paradis barnehage

KJØPER PRIVAT: Bergen kommune kjøper totalt 18 barnehager fra Akasia AS. Prislappen er på 90 millioner kroner. I tillegg overtar de en gjeld på 450 millioner kroner.

Foto: Olaug Spissøy Kyvik / NRK

Knusende tilsyn

Det er selskapet Akasia Barnehage AS som Bergen nå overtar. Inkludert er alle eiendeler, rettigheter, plikter og gjeld. De overtar 15 barnehager og tre leieavtaler.

Barnehageselskapet er organisert som et datterselskap av Akasia AS. De er igjen eid av de 25 soknene i Bergen kirkelige fellesråd.

Barnehagekjeden har fått tilskudd fra Bergen kommune i en årrekke.

I Bergen kommune krevde barnehagekjeden Akasia for 28 millioner kroner, etter at de ble avdekket en rekke økonomiske lovbrudd i 2019.

Det var for få voksne i en rekke av barnehagene. I tillegg hadde tre av barnehagene kunstig høy leie til eget konsert, ifølge tilsynet.

Totalt mener kommunen at åtte barnehager har spart inn minst 60 årsverk på åtte år.

Slik gikk offentlige tilskudd til Akasia-konsernet, i stedet for til en godt nok tilbud til barnehagebarna, mente kommunen.

De konkluderte med at barnehagekjeden hadde «flere brudd på barnehageloven». I etterkant gikk barnehagekjeden fra privat til ideell virksomhet.

Pengene Akasia skylder kommunen har blitt trukket fra i beløpet de betaler for barnehagene. Akasia bestrider fremdeles deler av kravet.

Kommunen kjøper Akasia-barnehager

STOR HANDEL: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) kaller kjøpet «en stor handel i kroner og øre». Her sammen med finansbyråd Erlend Horn (V).

Foto: Linnea Skare Oskarsen / NRK

Inngikk forhandlinger i februar

Styreleder Tor André Ljosland i Akasia mener at oppkjøpet er trist, fordi menigheten ønsket å være en aktør i barnehagemarkedet.

– Det er ingen jubeldag for oss. Men vi har hatt vanskelige økonomiske tider i lang tid, og derfor er dette er god løsning.

Bergen kommune og Akasia ble enige om å inngå formelle forhandlinger om kjøp av barnehagene i februar.

– Akasia har aldri betalt utbytte til sine eiere. Likevel har høy gjeldsgrad og usikre rammebetingelser gjort det krevende for oss å oppnå gode økonomiske resultatet, sa Ljosland.

Byrådet begrunnet forhandlingene med at de har en målsetting om å øke den kommunale andelen av barnehager.

Avtalen må endelig godkjennes av Bergen bystyre. Dersom du har barn i en Akasia-barnehage, betyr ikke oppkjøpet noe i praksis.

Det Ap-styrte byrådet har ønsket å øke andelen offentlige barnehageplasser i kommunen. Med dette kjøpet er andelen på 39 prosent.