Hopp til innhold

Bergen 2017 AS er slått konkurs

BERGEN TINGRETT (NRK): På 13 minutter var det over i retten: Bergen 2017 AS er slått konkurs.

Sykkel-VM i Bergen, folkefest på Landås

FOLKEFEST: Sykkel-VM i Bergen ble en gigantisk folkefest. I etterkant har de økonomiske problemene tårnet seg opp.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Arrangørselskapet ble i dag slått konkurs av Bergen tingrett, og prosessen med et konkursbo er satt i gang.

Bakgrunnen er at kreditoren Interspons begjærte Bergen 2017 AS konkurs.

– Jeg beklager dette veldig, spesielt på vegne av alle kreditorene som nå mister muligheten til å få en delvis dekning av sine fordringer. Og jeg beklager veldig at vi ikke klarte å finne en løsning raskt nok, sier styreleder i Bergen 2017, Mona Hellesnes.

Interspons hadde utestående i underkant to millioner kroner da de bestemte seg for å begjære arrangøren konkurs.

Mona Hellesnes og Yvonne Hetelvik i Bergen tingrett

BEKLAGER: Mona Hellesnes og Yvonne Hetlevik i Bergen 2017 AS.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Mangler tillit

I tingretten la styreleder for Bergen 2017 AS frem tall som viste et nytt underskudd på minus 38 millioner kroner. De samme tallene ble presentert for Sykkel-Norge på sykkeltinget i Tønsberg denne helgen.

Advokat for Interspons, Sølve Herdal, forteller at selskapet ikke hadde tro på at Bergen 2017 skulle klare å rydde opp.

– Det er nesten utrolig hvordan så store beløp har kunnet gli mellom fingrene uten at noen har fanget det opp. Det er helt vanvittige tall de har klart å påføre i tap, sier han.

Selv om Interspons trolig ikke vil sitte igjen med så mye, var det viktigere for dem med en ryddig prosess.

– Det blir nok ikke mange kronene. Vi må få en prosess som vi kan ha tillit til fremover. Dette må bli tatt på alvor av profesjonelle, sier han.

Mona Hellesnes og Sølve Herdal hilser i retten

INGEN TILLIT: Advokat Sølve Herdal representerer Interspons.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Fra folkefest til økonomisk fiasko

Sykkel-VM ble en enorm folkefest med gatene fulle av både bergensere og tilreisende. Ettertiden har derimot vært preget av økonomisk rot.

Det ble i november klart at arrangøren Bergen 2017 skyldte penger til over 80 ulike kreditorer. Det skal være snakk om gjeld på mellom 70 til 80 millioner kroner.

Eventselskapet Possibility AS slo seg selv konkurs i februar. Med en utestående gjeld på rundt fire millioner, og et erstatningskrav på ni millioner, var de en av Bergen 2017 sine hovedkreditorer.

– Jeg vil beklage sterkt at kreditorene har kommet i denne situasjonen. Mange har gjort en fantastisk innsats for at VM ble så bra som det ble, sier Hellesnes.

Kan miste underskuddsgarantier

Hellesnes mener det er synd at de ikke får jobbet videre med saken.

– Vi har møtt veldig stor forståelse og tålmodighet hos de aller fleste kreditorene. Jeg personlig skulle gjerne jobbet litt til for å se om jeg kunne fått til en bedre løsning enn det som sannsynligvis blir nå.

Nå blir det opp til bobestyrer å gjøre jobben med å fordele det som er igjen av verdier til de over 80 kreditorene som har meldt inn krav.

– Vi tror at et profesjonelt bo vil ha vel så gode egenskaper til å forhandle med kreditorene som dem som har påført alle disse tapene, sier advokat Herdal.

Men det kan bli lite igjen å fordele:

  • Underskuddsgarantien på totalt 10,4 millioner kroner fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune står nå i fare for å ryke.
  • Hellesnes sier Bergen 2017 trolig også går glipp av 3,2 millioner kroner i momskompensasjon.
  • BA skriver at UCI ved konkurs trolig vil kreve sin del av boet på 13,5 millioner kroner, fordi Bergen 2017 ikke har rukket kommet frem til en løsning med det internasjonale sykkelforbundet.