Ber prestene be for orkanens ofre

Biskop Halvor Nordhaug oppfordrer alle prestene til kommende søndag å be for alle de som er rammet av det voldsomme uværet den siste tiden.

Halvor Nordhaug

VIL HA FOKUS PÅ OFRENE: Biskop Halvor Nordhaug ber om forbønn for stormens ofre og opprydningsarbeidet i kirkene kommende søndag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Uværet som har rammet vår landsdel er av et slikt omfang at det er naturlig at vi i alle gudstjenester på søndag ber særskilt for dem som er rammet, samt opprydningsarbeidet, sier biskopen til NRK.no.

LES OGSÅ: Klimaeksperter etterlyser statlig dugnad mot ekstremvær | Orkan-sikkert strømnett vil koste deg to tusen hvert år

Her er uværsbønnen

I dag sendte Nordhaug ut en e-post til alle prostene i Bjørgvin med en sterk oppfordring, samt et forslag til bønnetekst på begge målføre:

Bokmål:

Barmhjertige, himmelske Far, vi legger fram for deg alle dem som på ulikt vis er rammet av uværet som har gått over Vestlandet. Særlig ber vi for dem som har mistet eller fått ødelagt hus og hjem eller lidt annet tap. La dem få erfare at de ikke står alene i denne krevende tiden, og hjelp alle gode krefter som vil rett opp igjen skadene.

Nynorsk:

Barmhjertige, himmelske Far, vi legg fram for deg alle dei som på ulikt vis er råka av uveret som har ramma vårt land. Særleg ber vi for dei som har mista eller fått øydelagt hus og heim eller lidd anna tap. La dei få erfare at dei ikkje står åleine i denne krevjande tida, og hjelp alle gode kreftar som vil rette opp att skadane.

Hus utan vegg

ENORME SKADER: Berit Myren i Lodalen i Stryn måtte evakuere huset sitt da stormen herjet. Det var hun glad for i ettertid. Ekstremværet Dagmar raserte huset hennes fullstendig og rev blant annet bort den ene husveggen.

Foto: privat

LES OGSÅ: Kom seg ut med naud og neppe då huset vart totalrasert av vinden

– En stor personlig tragedie

Prestene står fritt til å bruke andre tekster i sin forbønn, og Nordhaug sier det også kan være riktig å ta orkanen og ødeleggelsene opp i prekenen.

– For de som har fått ødelagt hus og hjem, er dette en stor personlig tragedie. Vi vet også at slikt rammer mennesker i lang tid etter at det har skjedd. Derfor er det helt naturlig å be for disse når nå menigheten kommer sammen på søndag, sier Nordhaug.

– Tror du flere vil finne veien til kirken på søndag etter det som har skjedd?

– Første nyttårsdag er vanligvis ingen god kirkedag, ettersom folk har holdt det gående langt utover natten på nyttårsaften. Jeg håper jo på at det vil skje, men veldig optimist er jeg ikke, sier biskopen.

Bjørgvin bispedømme dekker hele Hordaland og Sogn og Fjordane og strekker seg fra Selje i nord til Sveio i sør. 58 år gamle Nordhaug ble viglset til biskop 8. mars 2009.

LES OGSÅ: Arve Sandal etterlyser landsfaderen Jens som skal setje mot i folk