Hopp til innhold

Orkan-sikkert strømnett vil koste deg to tusen kroner mer i året

Kraftselskapene kan gjøre strømnettet sikrere mot orkan, men kundene må ta regningen. – Alternativet er at vi må tåle noen avbrudd innimellom, sier NVE-sjef.

Trær som har falt over kraftlinjene

TRÆR KUTTET STRØMMEN: Uværet i julehelgen førte til strømbrudd over store deler av Vestlandet. Flere steder skyldtes strømbruddene at trær hadde blåst over kraftlinjen.

Foto: Frode Meskau

Stearinlys

SLIK VAR JULEN: Stearinlys og vedfyring ble redningen for mange mens orkanen herjet.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Orkanen « Dagmar » satte strømnettet på en alvorlig prøve i julehelgen. Bordet til BKK-direktør Thor André Berg er dekket av klager fra nordvestlendinger som krever erstatning etter en julehøytid preget av mørke og stearinlys.

– Dette viser hvor avhengige vi er blitt. Det er stadig nye samfunnsområder som ikke fungerer uten strøm, sier Berg.

LES OGSÅ: 1000 utan straum onsdag kveld Hils på den ekte Dagmar

– Mange gamle anlegg

Trolig er den stormfulle julen en indikasjon på fremtiden. Selskapene har sett på prognoser som tyder på at storm og orkan vil opptre langt hyppigere i fremtiden.

– Vi er i alle fall veldig bevisst på det. Mange av anleggene er veldig gamle og er absolutt ikke forberedt på de krav vi stiller til forsyningssikkerhet i dag. Men når vi bygger nytt, skal det være tilpasset det klimaet vi ser for oss fremover, sier Berg til NRK.no.

BKK-direktør Thor André Berg med klagebunke foran seg

HODEBRY: Orkanen «Dagmar» har ført til et renn av klager og erstatningskrav mot kraftselskapene. Her BKK-direktør Thor André Berg med noen av de mange klagene som er kommet inn i romjulen.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Kabel mye dyrere enn luftspenn

Feilretting hos BKK

TRAVLE DAGER: Feilmeldingene har haglet inn til BKKs feilmeldingssentral denne romjulen.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Et av tiltakene er at nesten alle nye og restaurerte kraftlinjer blir lagt i kabel i bakken. Men det koster to til tre ganger mer enn å sette opp kraftmaster. Forbrukerne må ta regningen.

– Alle vi som er nettkunder må regne med å betale mer for å bruke nettet hvis kostnadene ved å bygge det ut blir høyere, sier nettsjef i NVE, Nils Martin Espegren, til NRK.no.

NVE har beregnet prisen til to tusen kroner per husstand i ekstra nettleie per år dersom kabling skal gjennomføres raskt. Alternativet er et å leve med dagens strømnett, med de risikoer det medfører.

– Det kan være at vi må tåle noen avbrudd innimellom for å slippe å få for høye kostnader i forhold til nettutbyggingen, sier Espegren.

Fortsatt risiko for distriktene

Nils Martin Espegren,

VARSLER HØYERE NETTLEIE: Nettsjef i NVE, Nils Martin Espegren.

Foto: NVE

Uansett vil distriktet fortsatt måtte leve med en viss risiko. Mens andelen kabler i bakken er oppe i 90 prosent i Bergen, er tallet under syv prosent i de mer avisidesliggende kommunene i Hordaland. Der er det ikke aktuelt med noe annet enn luftlinjer, sier BKK-direktør Berg.

– Årsaken er blant annet de lange avstandene. Men vi jobber flere steder, blant annet i Nordhordland, med å skifte ut de gamle 20kw-linjene. Når vi har fått dem over på ny standard, vil det bedre på situasjonen, sier Thor André Berg.

MER OM ORKANEN: Dramatisk evakuering i Hardanger | Uværet tok strømmen til tusenvis | Ras sperret Bergensbanen