Hopp til innhold

Taimans (27) skjebne blir hastesak

Hundrevis møtte i dag opp for å markere sin motstand mot tvangsutsendelsen av irakiske Taiman (27). Utlendingsnemnda vil nå behandle den ferske omgjøringsbegjæringen som en hastesak.

Støttemarkering for Taiman

SE VIDEO: Mellom to og tre hundre mennesker møtte opp for å vise sin støtte til Taiman på Torgallmenningen i Bergen i dag.

Taiman Fatah

SENDES UT: Taiman Agid Fatah (27) er pågrepet og skal tvangsutsendes av Norge.

Foto: Privat

Torsdag fortalte NRK om irakeren Taiman Agid Fatah (27), som denne uken ble pågrepet av politiet i Bergen og fraktet til Trandum transittmottak i påvente av utsendelse til opprinnelseslandet. 27-åringen har vært i Norge i 13 år.

I dag samlet støttespillere av Taiman seg på Torgallmenningen i Bergen for å protestere mot tvangsutsendelsen. Se video øverst.

Støttespillerne hans mener tilknytningen til riket, at hele familien er her, og at Taiman har slitt med psykiske problemer, bør føre til at han får bli.

– Jeg frykter for livet hans om han blir utsendt, sa advokat Asgeir Thomassen til NRK torsdag.

I går ba advokaten formelt om at utsendelsen stoppes.

– Jeg begjærer omgjøring av vedtaket til Utlendingsnemda, og ber om at Taiman løslates og at utsendelsen stoppes til saken er behandlet på nytt, sier Thomassen.

UNE: Behandles som hastesak

Bjørn Lyster

HASTESAK: Bjørn Lyster i UNE sier omgjøringsbegjæringen skal behandles raskt.

Utlendingsnemnda (UNE) bekrefter at de har mottatt søknaden, og kommuninasjonssjef Bjørn Lyster sier den vil bli raskt behandlet.

– UNE har nettopp mottatt en omgjøringsanmodning i saken hans. Den vil bli behandlet som hastesak, men vi vet ikke her og nå hva det vil bli til. Advokaten vil få beskjed når det er noe å melde, skriver Lyster i en e-post til NRK.

Støttespillerne mener UNE gjorde feil i saken i utgangspunktet, fordi resten av familien fikk opphold i 2005, mens Taimans søknad ble avvist fordi han da var blitt myndig og fikk saken vurdert individuelt. UNE mener støttegruppen fremstiller saken unøyaktig, og sier de har fulgt regelverket.

Det var ikke slik at hele familien unntatt han fikk oppholdstillatelse.

Bjørn Lyster, UNE

– Det var ikke slik at hele familien unntatt han fikk oppholdstillatelse som asylsøkere. Det var først bare far som fikk tillatelse. Deretter fikk mor og yngre søsken familiegjenforening, ut fra reglene om dette. Taiman fikk ikke familiegjenforening fordi han da var over 18 år, sier Lyster, som også avviser påstanden om at Taiman ikke har hatt noen familie å reise tilbake til.

– Av vedtaket om familiegjenforening i 2006 fremgår det både at han var myndig og at han hadde eldre søsken på hjemstedet, sier Lyster.

«Klarer ikke å opparbeide et liv i Irak»

En annen viktig grunn til at advokaten, familien og støttegruppen mener Taiman bør få bli i Norge, er helsetilstanden hans.

Det har vært fattet en rekke vedtak om utvisning av Taiman. I 2009 fikk han frist til 9. mars for å reise frivillig ut. Vedtakene har alle blitt begjært omgjort av advokaten, som i 2010 viste til Taimans helseproblemer i et forsøk på omgjøring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mor og bror Taiman Fatah

FAMILIEN: NRK var hjemme hos familien til Taiman i går. Moren Amina og broren Nechirvan har så vidt fått snakket med ham på telefon fra Trandum transittmottak. – Han har det ikke bra, sier de.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I vedtaket der omgjøringsbegjæringen ble avvist 26. april i fjor, viser UNE til at de blant annet har vurdert en erklæring fra Timans psykiater. Hun skriver at Timan har angst for å bli sendt ut, og er emosjonelt skadet etter langvarige psykiske belastninger.

«Jeg kan ikke se for meg at han kan klare å opparbeide seg et liv i Irak», konkluderer hun.

I den siste legeuttalelsen i saken, fra 4. februar 2010, konkluderes det med at Timan har en moderat til dyp depressiv reaksjon.

«Således er han definitivt klinsk deprimert», skriver legen.

UNE viser til at Taiman lenge har vært ulovlig i Norge, og peker på at desto mer alvorlige bruddene på utlendingsloven er, desto mer skal til for å få omgjort et vedtak. De konkluderer med at «klagerens grove og gjentatte brudd på utlendingsloven taler sterkt imot en omgjøring av vedtaket», og at «de fremlagte legeerklæringene av klagerens psykiske helsesituasjon ikke gjør en opprettholdelse av utvisningen uforholdsmessig».

Det kan heller ikke få avgjørende betydning at helsevesenet i Norge er bedre enn i klagerens hjemland, «da dette er tilfellet i mange saker for norske utlendingsmyndigheter», mener UNE.

SV: – Meningsløst å splitte familier slik

Baywar Nader Akid

STØTTER TAIMAN: Baywar Nader Akid var en av dem som møtte opp på Torgallmenningen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Støttegruppen og familien håper likevel fortsatt det skal være mulig å få omgjort vedtaket, før Taiman blir fraktet ut av landet. I dag samlet flere hundre støttespillere seg på Torgallmenningen i Bergen, der det var appeller blant annet fra SVs Oddny Miljeteig og Linn Kristin Engø fra AUF.

– Vi vil ha Taiman tilbake til Bergen, sa Mahtab Naderi Haugjord i sin appell.

– Det er horribelt at han ikke får bli, sier støttegruppeleder Rudi Bakken.

– Jeg har kommet for å vise min støtte. Det er imponerende at så mange har møtt opp, sier Baywar Nader Akid, en av de mellom to og tre hundre personene som hadde tatt turen.

Se video fra markeringen i toppen av saken.

Taimans sak har også skapt opppmerksomhet på Stortinget. SVs Karin Andersen sa etter at NRK omtalte saken torsdag at hun vil ta den opp med justisministeren.

– Det er helt meningsløst å splitte familier slik. Han var 14 når han kom, og har vært her i 13 år og er syk. Etter at vi fikk på plass en midlertidig forskrift om at lengeværende barn skulle få bli, fikk søsknene bli, og vi har ikke pålagt UNE å splitte familier og hive ut en som akkurat passerte 18. UNE kan og bør ta menneskelige hensyn til familier. Ingen her ville finne på å tenke at en 18-åring ikke er en naturlig del av familien sin når de har levd sammen hele tiden, sier hun.

I morgen kveld arrangeres det også protesttog mot utsendelsen av Timan i Oslo.