Åtte ubesvarte spørsmål i Monika-saken

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Fire uker i retten har gitt svar på mange spørsmål i en av Norges mest omtalte kriminalsaker. Men noen spørsmål gjenstår.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

DEN GANG: Det nærmer seg slutten. Snart skal Kristina Sviglinskaja få svar på om en gjerningsmann er utpekt etter at datteren Monika døde.

Foto: Privat / NTB scanpix

Onsdag starter aktor Benedicte Hordnes sin prosedyre i rettssal V1. Det er tre og en halv uke siden dommer Håkon Rastum satte retten som skal avgjøre hovedspørsmålet: Er Donatas Lukosevicius skyldig i drap på Monika Sviglinskaja (8)?

Men noen spørsmål i saken kommer neppe til å bli besvart med sikkerhet noen gang, med mindre vitner skulle endre forklaring eller nye vitner dukke opp.

1. Hvordan kom gjerningspersonen seg til åstedet?

Hvis Donatas Lukosevicius virkelig drepte Monika, er det fortsatt ikke kjent hvordan han kom seg fra Kalandseid og til Berge i Sund tidlig om morgenen 14.11.2011. En bussjåfør husker en uidentifisert mann gå av bussen på Berge klokken 08.35, altså like før tidspunktet da politiet mener Monika døde.

Men under den første delen av reisen finnes det ingen vitneobservasjoner eller billettinformasjon som plasserer Lukosevicius på en buss.

Han disponerte, etter det påtalemyndigheten vet, ikke bil i denne perioden.

Donatas Lukosevicius

TILTALT: Donatas Lukosevicius har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Hans DNA ble funnet på kroppen og singleten til Monika.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

2. Hvem tok av beltet?

Verken Kristina Sviglinskaja eller de første vitnene som kom til åstedet, kan si sikkert når beltet ble tatt av halsen til Monika eller hvem som gjorde det. Det er funnet uidentifisert DNA på beltet. Kunne DNA-et vært bedre bevart om beltet ikke ble rørt etter at Monika ble funnet?

Det har også vært svært vanskelig for politiet å rekonstruere hengningen fordi de ikke vet sikkert hvordan beltet var knyttet, hvor mange knuter det var, og om det var fysisk mulig for Monika å knyte dem selv.

En nederlandsk ekspert mener at Monika kunne knyttet dem selv, men har bare hatt noen få bilder av beltet til vurdering.

3. Hvor ble det av Monikas mobil?

Kristina Sviglinskaja mottok syv anrop fra datterens mobil mellom klokken 08.45 og 08.50 om morgenen 14.11.11. Det første anropet slo inn på telefonsvareren, men det høres ingenting på opptaket.

Denne mobilen er sporløst borte. Det er blitt søkt etter den både i nabolaget og i sjøen utenfor uten resultat. Politiet mener Monika må ha blitt drept under eller like etter disse anropsforsøkene.

Men det er også teknisk mulig at mobilen kan ha vært en annen plass enn i boligen. Anropene slo inn på samme basestasjon som ble brukt til blant annet Kristina Sviglinskajas samtaler fra fiskefabrikken. Å finne mobilen har derfor vært svært viktig for etterforskerne.

I starten antok politiet at de hadde funnet mobilen i leiligheten. Det viste seg ikke å være mobilen som Monika disponerte på tidspunktet.

Kristina Sviglinskaja foran dommeren

Kristina Sviglinskaja har kjempet en lang kamp, men de siste ukene har datterens død omsider blitt behandlet i retten. Her vitner hun om dagen hun fant Monika (8) død.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

4. Hvem strødde krydder i leiligheten?

Da politiet ankom åstedet, var det strødd krydder rundt i leiligheten. Politiet mener nå at krydderet ble strødd av tiltalte for å forvirre etterforskerne, en teori som var fremmet av varsleren Robin Schaefer, men først avvist.

Bruk av krydder for å vanskeliggjøre politiets etterforskning har vært brukt av kriminelle før, både i Danmark, Sverige og Frankrike. I Norge ble det samme gjort under et tyveri hos en gullsmed i Stavanger-området i 2013.

Da Kripos gjenopptok saken i 2014, mente de krydderet viste at det ikke kunne være snakk om et selvdrap. Monika hadde ikke krydder på beina. Det må derfor ha blitt strødd av andre, mener Kripos.

Om krydderet var en avledningsmanøver foretatt av en gjerningsperson, er det ikke en metode som er beskrevet brukt av Donatas Lukosevicius i noen av de ti dommene han fikk i Litauen.

Gangen i leiligheten til Kristina og Monika Sviglinskaja

INNBRUDD: Slik så det ut i gangen til leiligheten. Den bar preg av innbrudd.

Foto: Politiet

5. Hvem er de ukjente personene?

Noen gikk av bussen på Berge klokken 08.35, noen gikk langs veien en stund etter 09.00, noen gikk på bussen på stoppet lenger nord klokken 09.27. Observert av ulike vitner, men aldri pekt ut i fotokonfrontasjon, for en slik ble aldri gjennomført i den første etterforskningen.

Påtalemyndigheten mener alle observasjonene er av samme mann: Donatas Lukosevicius. Men forsvarer vil hevde at det kan være en helt annen, eventuelt tre andre personer.

6. Når døde Monika?

Rettsmedisinerne har hatt store problemer med å anslå dødstidspunkt fordi de ikke vet temperaturen på åstedet. Det skyldes at ytterdøren ble stående åpen etter at politiets etterforskere kom til stedet. Moderne metoder for fastsetting av dødstidspunkt krever kunnskap om temperaturen.

Det beste anslaget rettsmedisinerne kan gi, er fra rundt midnatt til 09.25 den 14. november 2011.

Da gjenstår følgende bevis: Kristinas forklaring om når hun gikk fra jobb, mobilanropene og vitneobservasjonene av ukjente personer i nabolaget. Politiets beste estimat er derfor at hun døde rundt klokken 08:50 den 14. november.

Kristina Sviglinskaja før hun skal vitne

PÅKJENNING: Kristina Sviglinskaja (ryggen til) i en pause i retten. Hun og moren har fulgt rettssaken hver dag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

7. Hvor ble det av gullet og parfymen?

Det ble tatt gullsmykker fra leiligheten. Ifølge Kristina Sviglinskaja hadde hun kjøpt det av en venninne av moren i Litauen for 20.000 kroner.

Det ble tatt en Lady Million parfyme.

At gullsmykkene var borte, fikk Kristina Sviglinskaja klarhet i en uke etter at Monika døde. At parfymen manglet, fikk hun ikke kjennskap til før i mars 2012. Verken smykkene eller parfymen har dukket opp.

I en anonym melding til Kristina Sviglinskaja ble det hevdet at to litauere tok eiendelene, og at kjæresten til den ene bruker smykkene. Politiet tror meldingen ble sendt av Donatas Lukosevicius og fester ikke lit til opplysningene.

8. Når var det konsert på Domkirkehjemmet?

Donatas Lukosevicius hadde alibi en stakket stund. Huseieren på Kalandseid mente hun hilste på ham hjemme den morgenen da han ifølge politiet var på Berge og drepte en åtte år gammel jente.

Hun knyttet minnet til at hun samme dag skulle bli med sin mor på konsert på Domkirkehjemmet. Men i avhør og i retten har hun vært i tvil om hun husket rett mandag.

Så hvilken dag var det egentlig konsert på Domkirkehjemmet?

Det har ikke retten fått vite.