Apotek forventer storinnrykk

Fra i morgen får du Tamiflu på apoteket, uten resept.

Tamiflu
Foto: Michael Probst / Scanpix/AP

– Vi har allerede fått den del forespørsler, sier Hanne Tram, apoteker ved Vitusapotek Nordstjernen på Bergen storsenter.

Hun og de andre ansatte ved apoteket forbereder seg på storinnrykk. I går vedtok helseministeren å gi farmasøyter mulighet til å skrive ut Tamiflu.

Allerede fra i morgen av skal du kunne kjøpe legemiddelet, uten resept.

Vurderes individuelt

– Vi venter stor pågang, derfor øker vi bemanningen og har bestilt inn ekstra mengder Tamiflu, sier Tram.

Rekvireringsretten skal gi de som er influensasyk, pleier noen som har influensa, risikogrupper eller de som er utsatt for smitte, lettere tilgang til Tamiflu.

Det er farmasøytene som nå skal avgjøre hvem som får eller ikke. I følge Tram er kriteriene klare;

– Vi har et eget skjema der kunden må svare på spørsmål vedrørende symptomer, risikogrupper og allergier. Deretter blir det gjort en individuell vurdering. På grunn av den økte pågangen, må folk regne med noe ventetid.

Send en venn

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), oppfordrer de som er syke til å sende en annen til apoteket til å handle for seg.

Den oppfordringen stiller også Tram seg bak.

– Men denne må da kunne svare på en rekke spørsmål om helsetilstanden til den syke, eventuelt ha med seg mobiltelefon, slik at den syke selv kan svare.

– I tillegg ber vi folk være obs på at vi ønsker å bruke de lukene utenfor apoteket til å håndtere de som ønsker Tamiflu. Det er fordi vi ønsker å begrense smitte ved å skjerme andre kunder og pasienter, sier Tram.

Vaksine for ansatte

Flere ansatte ved apotekene i Bergen er redde for å bli smittet av influensaen av kundene sine. De mener de bør ha høyeste prioritet i vaksinekøen.

Onsdag kveld kommer det 17.500 vaksinedoser til Bergen og ifølge informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad vil de ansatte, som apotekene selv har prioritert, få av disse dosene.