Hopp til innhold

Får gratis buss til vaksinesentrene

Bergen kommune tyr til massevaksinering av elever på videregående skole for å få bukt med svineinfluensaen.

En helsesøster forbereder en svineinfluensasprøyte

SPRØYTE: Elever ved videregående skoler i Bergensdistriktet kan snart få kjenne stikket fra en slik sprøyte.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

70% av de som er smittet av svineinfluensa er under 30 år, og Bergen kommune satser derfor å vaksinere flest mulig elever.

- Det er et paradoks at de vi ønsker å nå aller mest har vaksinert seg minst. Vi håper vi når mange med de tilbudene vi nå lanserer, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Mange gir blaffen

Alle er nemlig ikke like ivrige på å få satt sprøyte. Kommunen har derfor tidligere sendt ungdomsskoleelevene til vaksinasjon med buss. Samtidig ser de med bekymring på at så få studenter har vaksinert seg.

Ungdom er nemlig mest utsatt for smitte, og risikoen øker enda mer når ungdommen reiser i juleferien eller drar på nyttårsfester. Over 100.000 bergensere har fått vaksine mot svineinfluensa. Men siden Bergen kommune nå har nok vaksiner til alle, er målet å vaksinere flest mulig.

Venter ny bølge

Myndighetene venter en ny influensabølge over nyttår, og kommunen vil derfor at flest mulig går til sentrene for massevaksinasjon før de stenger etter neste uke.

- Vi vil aldri kunne få til noe som er like effektivt og kjapt som de sentrene vi har nå, sier informasjonsdirektøren.

Ifølge Rastad, kan også elever ved videregående skoler i nabokommunene rundt Bergen benytte seg av busstilbudet, og han regner med å vaksinere rundt 500 elever hver dag.

Vaksinasjonssentre ved Fyllingsdalen sykehjem og Brann stadion holder åpent fra klokken 14 til 19, men elever ved videregående skoler kan vaksinere seg fra klokken 12.