Hopp til innhold

Derfor tar ikke studentene vaksinen

Bergen kommune har endelig fått 41.000 nye vaksiner mot svineinfluensa. Men studentene gir blaffen, og myndighetene frykter problemer ved ny influensabølge.

Camilla Smith og Hilde Erika Lund

IKKE VAKSINERT: Studentene Camilla Smith og Hilde Erika Lund er ikke bekymret for svineinfluensa.

Foto: Anders Orset / NRK

Flommen av nye vaksiner gjør at myndighetene nå oppfordrer alle til å vaksinere seg. Over 100.000 bergensere har nå fått satt sprøyte, men mange gir blaffen. Ifølge myndighetene er studentene er blant de verste nølerne.

- Frykten for svineinfluensa har begynt å dabbe av, og da blir det til at man utsetter det, sier mediestudent Camilla Smith.

I likhet med studievenninnen Hilde Erika Lund har hun ikke vaksinert seg.

- Jeg ser ikke på meg selv som noen risikogruppe. Hvis jeg skulle vaksinert meg, hadde det vært for å beskytte andre, sier Hilde Erika.

Sindre Kvalheim

IKKE VAKSINERT: Sindre Kvalheim skal vaksinere seg når han kommer hjem på juleferie.

Foto: Anders Orset / NRK

Økonomistudent Sindre Kvalheim sier han ikke har hatt tid til å vaksinere seg på grunn av eksamen og mye å gjøre.

- Vi studenter tror vel ikke risikoen er så stor. For min del har jeg hatt mer enn nok å gjøre, men skal vaksinere meg når eksamen er ferdig.

Utsatt for ny bølge

Mens kommunen vil samle elevene på de videregående skolene i fylket på busser og sende dem til vaksinasjon, er det verre å organisere studentene. Ifølge informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune, vekker treige studenter bekymring.

- Hvis det er veldig få i studentmiljøene som vaksinerer seg, vil de være utsatt hvis vi får en tredje bølge med svineinfluensa, sier han.

Vurderer eget studenttilbud

Bekymringene gjør at kommunen ifølge Rastad vurderer egne tilbud for studentene, hvis ikke nok studenter har vaksinert seg i januar.

- Men vi vil aldri kunne få til noe som er like effektivt og kjapt som de sentrene vi har nå, sier han.

Massevaksinasjon før jul

Selv om iveren etter vaksiner ikke er stor blant studentene, vil mange bergensere fortsatt ha vaksinen, ifølge kommunen. Det gjør at vaksinasjonssentre ved Fyllingsdalen sykehjem og Brann stadion holder åpent fra klokken 14 til 19 ut neste uke.

- Vi har hatt veldig stor pågang denne uken og har gått for fulle maskiner, ifølge Rastad.